Deși nu am avut încredere în sondajele apărute înaintea alegerilor anticipate pentru primăria Chișinăului, rezultatele m-au surprins, chiar dacă au arătat un tablou total diferit decât cel pe care ni-l serveau sociologii.

Ceban a reușit să-și mobilizeze susținătorii și a luat 40,97%, iar Năstase - 32,12%. Totuși cei mai mulți nu au ales, pentru că a fost o prezență extrem de mică la alegeri: cam o treime din chișinăuieni.

Rezultatul cred că e frustrant și dureros pentru PD: Silvia Radu, pe care au susținut-o neoficial și pe care au pus-o prin șmecherii pe postul de primar al capitalei, deși a fost mediatizată excesiv pe canalele TV ale lui Plahotniuc, a ieșit doar pe locul 3.

Între Ceban și Năstase ei nu vor să aleagă și nu-și vor anunța candidatul pe care îl susțin. Asta a declarat vicepreședintele PD, Vladimir Cebotari. Pe Ceban nu-l pot susține oficial pentru că e antieuropean, iar pe Năstase din cauză că acesta își face campanie anti-PD și anti-Plahotniuc.

Totuși cred că nu le-ar conveni ca primăria să fie cedată socialiștilor, aceștia s-ar apropia prea tare de preluarea puterii înaintea alegerilor parlamentare, ceea ce ar fi dezastruos pentru PD.

Două treimi din chișinăuieni au stat acasă sau au fost plecați și nu au votat. Absența lor l-a făcut favorit pe Ivan Ceban. Dacă și în turul doi alegătorii nu vor fi mobilizați, Ivan Ceban are prioritate pentru fotoliul de primar al Chișinăului. Ar fi pentru prima oară de la independență când capitala ar fi condusă de un antieuropean, prorus.

Iulian Chifu spunea în editorialul de azi că primul tur a fost „inedit, surpriză, singularitate, excepționalism”. Fără “coagularea dreptei și fărâmițarea stângii” Chifu vede că primăria va fi cedată socialiștilor. Așa este. Poate părea paradoxal, dar cei care n-au fost la vot îl fac acum pe Ceban favorit.

Dacă și în turul doi lucrurile vor rămâne la fel – nu va fi nici o surpriză, ei îl vor aduce pe socialist la primărie pe cal alb. Atunci absenții ar putea spune: votul nostru a contat.