Alegerile locale anticipate la nivelul orașului Chișinău au predat lecții fără precedent atotcunoscătorilor dar și ucenicilor vrăjitori care vehiculează și planifică fără a ține cont de realitățile din jur, de cetățeni și aspirațiile lor.

Evenimentele sunt calificate de sociologi drept singularități și evoluții unice.

Excepționalismul a caracterizat întotdeauna Republica Moldova, de la un celebru sondaj făcut de Vasile Dâncu și al său IRES, prima și ultima încercare pe teren, care aducea o eroare de 19% pentru Partidul Comuniștilor între sondaj și rezultate. Ei bine, turul I de duminică a produs rezultate la fel de spectaculoase și erori majore față de toate sondajele, de aceeași magnitudine, de această dată schimbând și ordinea competitorilor.

Inedit, surpriză, singularitate, excepționalism

Mai întâi, putem spune despre scrutin că e inedit și a constituit o surpriză absolută. Mai întâi necalificarea Silviei Radu în Turul II, apoi scorul neașteptat al lui Andrei Năstase, de două ori mai mult decât scorurile sale cele mai bune din campanie. Mai mult, trendurile la 10 zile înainte de alegeri, când s-au efectuat ultimele sondaje, arătau clar o scădere a lui Andrei Năstase împins spre 14% din opțiunile la vot și a lui Valeriu Munteanu - ultimul pornind de la un 10% al lui Dorin Chirtoacă, fostul primar, coleg de partid și susținător deschis și 7.5% susținere pentru el însuși, căzând spre 2%. O campanie proastă, apariția candidatului unionist al PUN, Constantin Codreanu și singularitățile repetate care au marcat scrutinul de duminică au dus la un scor care anunță ieșirea definitivă din competiție și schimbarea de ierarhie a partidelor unioniste cu ridicarea unui nou vârf și cu un nou imbold pe linie unionistă. Dar poate cel mai important, actuala campanie s-a soldat cu lansarea unei noi responsabilități de a coaliza toată suflarea pro-europeană, pro-românească și unionistă pentru a câștiga alegerile la capitală de data aceasta pentru Andrei Năstase.

La nivelul candidaților și a narațiunilor, le putem situa la capitolul “moartea pasiunii”. Previzibile, inerte, fără atractivitate, fără capacitatea de a stârni emoție. Vechile teme prezentate neconvingători, candidați care nu stârnesc nici ropote de aplauze, nici înjurături reprobabile. Sociologic, ar fi trebuit să fie o campanie plată și rezultate anticipabile în funcție de capacitatea de mobilizare. Însă răspunsul votanților a fost incredibil. Cine spune că a anticipat logic, rațional rezultatele să știți că minte. E cu adevărat o singularitate și o surpriză.

M-am uitat ulterior la motivele factuale care ar fi putut determina o asemenea evoluție. Puține perspective credibile și evenimente notabile. Sociologic, prezența slabă la vot, vârsta medie a votanților majoritari, cu preponderență dimineața – peste 55 de ani – și preponderența femeilor, cu 12% mai multe decât bărbații. Nivelul slab al prezenței la urne datorat lipsei de miză percepută și lipsei de emoție din campanie, 35,53%, mai poate explica diferențele, dar nu la această magnitudine.

Despre actele ce ar fi determinat acțiunea de a ieși la vot a femeilor în favoarea lui Andrei Năstase a fost un gest de publicare a unei discuții private a acestuia cu mama sa și victimizarea în consecință. Deci un vot de sancțiune față de un atac insalubru și inutil, care l-a umanizat pe candidatul bătăios în stradă al opoziției pro-europene. Dar și efectul one time show. Nu se repetă acțiunea și peste două săptămâni, deci atenție mare la calcule. Un asemenea atac a avut loc și la adresa candidatului PUN, Constantin Codreanu, într-o emisiune TV, cu rezultatul blocării creșterii sale și a unei relative plafonări pe final de campanie care i-a retezat nivelul de 6,5-8% din sondaje și l-a ridicat pe celălalt candidat pe același segment unionist, Valeriu Munteanu, care și-a revenit în final de campanie la 3,5%(maximum atins prin sondajele reale). Dar tot o situație conjuncturală, schimbarea a fost făcută definitiv între vechiul partid unionist și cel relansat, iar drumul PL e implacabil. Cu un Valeriu Munteanu recuperabil.

Lecții învățate. Nevoia coeziunii dreptei pe platformă și al alegerii potrivite a candidaților acceptabili

Deci nici acțiunile efective, de impact emoțional, nu pot justifica în mod obiectiv, pe deplin, rezultatele neașteptate de duminică. Rămâne să acceptăm cele petrecute și reieșite din vot și să tragem învățămintele, respectiv să identificăm perspectivele pentru turul 2. Aici Ion Ceban pleacă cu prima șansă, pe dimensiunea mobilizării curente, acceptând o prezență mai redusă la vot. Mobilizarea de peste 50%, care ar acorda o șansă dreptei unite, e greu de prognozat. Lucrăm cel mult cu votanții deja mobilizați de diferiții competitori prezenți. Și cu ce se poate atrage de pericolul pro-rus pentru a substitui ce nu vine la vot. Pe de altă parte, deja PUN și PL au anunțat susținerea pentru Andrei Năstase. Un pas mare, un semnal important. O negociere cu Silvia Radu și un anunț din partea sa e necesar, ca și un proiect politic cu relevanță strategică, cu alonjă de viitor, despre care mai vorbeam în trecut, pentru generale.

Într-adevăr, șansa cuceririi Chișinăului e una unică, și nu se poate realiza decât prin fuziunea forțelor dreptei pro-europene, pro-românești și unioniste. Nu e simplu, dar tocmai susținerea necondiționată a principalilor candidați ai unioniștilor e un bun pas înainte. Și singura șansă de perspectivă. Revin lui Andrei Năstase să-și asume programul de unificare, să-și metamorfozeze credibil credențialele și postura de om responsabil și echilibrat, care are un discurs inclusiv pentru toate categoriile de votanți pe care dorește să le atragă.

Perspectiva unificării dreptei se poate face în câțiva pași și are relevanță și pentru alegerile generale. Generează mișcare, naște încredere și speranță și permite ca să nu se risipească voturile. Firește că asta presupune responsabilitate și realism. E cazul ca Maia Sandu să demonstreze maturitate și asumarea lecțiilor învățate și să treacă la gesturile curajoase ale coagulării dreptei, prin absorbție, prin fuziuni sau prin liste comune, în varianta unei alianțe mai largi decât cea prezentă. Două metamorfoze foarte complicate ale liderilor opoziției proeuropene din stradă, unul lider de facto al coaliției, altul candidat la Primăria Chișinău.

Mai întâi pentru alegerile locale la Chișinău, metamorfoza trebuie să fie și credibilă, și substanțială. Și a candidatului, Andrei Năstase, care nu trebuie să cadă în capcana autosuficienței și megalomaniei unui rezultat major, de impact, dar nesperat și nescontat, cu posibilitatea de a nu se repeta în două săptămâni, ci să rămână în limitele unei campanii de jucător umil față de electoratul care l-a adus aici și pregătit să-l servească. Dar și o schimbare a liderului PAS, partidul cel mai relevant, vorbim aici de Maia Sandu, care trebuie să-și flexibilizeze poziția suficient cât să poate atrage un spectru mai larg de public și votanți, cu riscul înghițirii broaștelor vii pe care le presupun dezbaterile și negocierile cu anumite personaje politice, și nu într-atât încât să devină neprizabilă în ochii propriului electorat sau pierzându-și verticalitatea și aura de înălțime morală. Doar că mult mai realistă și mai adecvată momentului, tipului de scrutin care vine și perspectivei electorale.

O încercare relevantă și greu de estimat că ar fi posibilă. Ba cu cotă de pariuri relevantă împotrivă. Dar și cu beneficii majore, dacă e făcută profesionist și la timp.

Alegeri în două tururi pe circumscripții și nișa democraților

Alegerile reprezintă lecții învățate și pentru democrați. Varianta independenților ajută doar pentru a altera anumite posturi dominante, dar pe votul mixt nu aduce multe beneficii. Din contra, pe varianta curentă, PSRM câștigă majoritatea covârșitoare la viitoarele alegeri. Am spus-o și repetat-o de la apariția ideii variantei de scrutin. De aceea revenirea la gândirea modificării acum a sistemului electoral către vot mixt în două tururi trebuie să aibă loc, la fel cu revizuirea unor reguli egale și corecte care să nu pericliteze scrutinul generalelor din toamnă.

PDM își are rolul lui și nișa lui. Poate culege voturile stângii și a unor grupuri ale minorităților inclusiv ruse, dar europene, așa cum poate valorifica resursele sale superioare financiare și mediatice. Echilibrul trebuie constituit dar devine clar tuturor celor de la guvernare, cred eu, că perspectiva câștigurilor electorale visate e departe și că se joacă la scoruri mici și complicate. Iar perspectiva unei poziții dominante în viitorul parlament rămâne o utopie, în timp ce varianta opoziției pro-europene care preia întâietatea unei coaliții e foarte probabilă. O Opoziție care trebuie să conștientizeze, măcar pe tăcute, nevoia reciprocă de susținere și rolul complementar al celor doi actori.

Nu-i vorba că ambele părți, și opoziția pro-europeană din stradă, și puterea declarat pro-europeană, poate vedea foarte clar cât de mult contează alegerea potrivită a candidatului trimis în cursă. Cum va putea Andrei Năstase să preia electoratul Silviei Radu? În ce proporție? Greu, cu strategii de mobilizare substanțiale și cu deschidere și multă muncă. Sau poate deloc. Dar exercițiul trebuie dus până la capăt. Și prin identificarea reală a dușmanului primordial, socialiștii pro-ruși și anti-europeni, și prin construirea mesajului geopolitic polarizant, capabil să stârnească măcar emoția din construcția dușmanului major și dominant al fostei metropole, care amenință să preia din nou controlul dominant.

Firește că, în generale, mai joacă pe stânga Partidul Shor(dacă nu va fi din nou eliminat) și PCRM. Fiecare cu propriile șanse, pe care sondajele le plasează peste prag. Fiecare cu propria zestre. Dar coagularea dreptei și fărâmițarea stângii pot și strategii de succes în viitor, alături de alegerea unor personalități coezive, echilibrate, cu discurs inclusiv dar și vizibile electoral, care să poată stârni emoție prin charismă și mesaj și care să mobilizeze votanții să vină la urne. Cu mesaje și acțiuni făcute având în prim plan spectrul înfrângerii majore, dar și nevoia de realism și responsabilitate.