Săptămâna asta am fost martor la o scenă grotescă: mergând pe strada Ștefan cel Mare, aproape de Unic, după un panou electoral cu Ivan Ceban, Andrei Năstase și cine o mai fi fost, am văzut trântit în parcelă un bărbat.

Mi-a amintit direct de personajul cetățeanul turmentat al lui Caragiale. Cu ochii închiși, Cetățeanul turmentat și-a scos penisul și urina dormind, păzit doar de candidații la fotoliul de primar general al municipiului Chișinău. 

M-am gândit că acel cetățean adormit urinând după un panou electoral suntem noi cu toții în perioada alegerilor. Și după. Câteva săptămâni suntem bombardați cu mii de promisiuni stupide: chiar dacă știm că suntem mințiți, în campania electorală parcă ne plac minciunile.

Candidații își varsă reciproc zoaie în cap, iar noi aplaudăm, să se facă între ei țăndări și noi să râdem. Îi vedem prin tot felul de locuri rânjind, de parcă asta ar însemna să fii primar: să-ți arăți dinții la camere și să te faci văzut în acțiuni pe care nu le vei mai face până la alegerile viitoare. Dacă nu suntem atenți, ne turmenteză atâta informație și circ și cădem în parcelă după panourile electorale.

Am încercat în perioada electorală să mă feresc de propagandă, dar nu prea a ajutat. Știri peste știri, scandaluri și pseudoscandaluri, chiar când voiam să mă uit la un film, în pauzele de publicitate, candidații îmi intrau în casă.

Ca să nu mai vorbesc iarăși de cutia poștală, care parcă i-ar aparține lui Ivan Ceban, atâtea hârtii a putut să îndese în ea. 

Oricum, încă de la început am știut cu cine aș vota. Cum știe majoritate dintre noi fără nici un fel de campanie.

De fapt nu chiar de la început: doar după înaintarea candidaturii lui Constantin Codreanu. Totuși asta nu m-a ferit de bombordamentul informațional. Nu știu dacă ați observat, dar pe lângă faptul că suntem cu toții turmentați, am devenit mai agresivi în această perioadă.

De parcă am locui în același apartament cu Ivan Ceban și cu Andrei Năstase, iar administratoarea blocului ar fi Reghina Apostolova.

Depinde cum ne vom trezi luni după vot, dar tare mi-e teamă că vom și exact în aceiași poziție: trântiți după panoul electoral.