„Dacă nu poți scăpa de scheletul din dulap, mai bine îl înveți să danseze”, scria George Bernard Shaw. În niciun caz nu trebuie să-l folosești pe post de sperietoare pentru alții, deoarece riști să fii devorat de propriul secret rușinos.

Efectul bumerangului

 Mai pe șleau vorbind, mergi la preot, găsește timp pentru penitență și împacă-te cu lucrurile din trecut de care nu ai cum fi mândru. Nu-ți da aere de nevinovăție pentru a-i acuza pe alții. 

De aceste reguli elementare a uitat Andrei Năstase când s-a erijat în toga de luptător cu oligarhia și nelegiuirea. Cu statul capturat. Cu lucrurile necurate din viața politică și cea socială. 

Se vede de la o poștă că și-a aburcat o povară mult prea grea. Nu-l ține cureaua. Ori de câte ori face pe mironosița, ifosele sale războinice se întorc ca un bumerang împotriva sa, lovindu-l necruțător în moalele capului chiar când îi este lumea mai dragă.  

Andrei Năstase s-a grozăvit, precum se știe, că, de îndată ce va ajunge primar al Chișinăului, va  lupta cu privatizările ilegale din trecut.  Că va „analiza toate operaţiunile cu imobile publice din capitală sub aspectul recuperării obligatorii a prejudiciului pentru bugetul municipal”. Foarte frumos. 

Prea târziu însă și-a dat seama că el însuși este cu musca pe căciulă. Într-adevăr, unde dai și unde crapă. S-a pomenit cu ceea ce americanii numesc  „out of the closet” – cu un secret dezvăluit.

Promotorii modelului putinist

ppPresa relatează că imobilul de pe 31 August, 15, unde îşi desfăşoară activitatea PPDA, a fost privatizat în mod fraudulos de publicaţia periodică „Glasul Națiunii”, al cărei fondator este Vasile, fratele lui Andrei Năstase, cel care anterior a  promis răspicat, cu subiect și predicat că „cine a furat banul public va merge la puşcărie".

Potrivit ultimilor informații, sediul cu pricina a fost achiziționat la un preț de cinci ori mai mic decât valoarea lui de piață. S-a întâmplat asta sub președintele comunist Vladimir Voronin, al cărui aliat a fost Vasile, fratele lui Andrei Năstase și unul din actualii fruntași ai Platformei DA. 

Patronul „Glasului Națiunii” fusese mai mulți ani o portavoce a regimului Voronin. Asta se știe. Îl urmăream cu toții la televiziunea lui Iurie Roșca. 

Vasile Năstase a participat pe față la distrugerea unor instituții media de opoziție (Euro TV, Radio Antena C). A concediat jurnaliștii care aveau puterea să rămână liberi și nu se resemnau în fața dictatului comunist și românofob.

Toate aceste represalii împotriva presei nonconformiste Vasile Năstase le-a făcut nu pe propria răspundere, bineînțeles. El a acționat ca membru al echipei lui Iurie Roșca, falsul unionist care pe la mijlocul anilor 2000 își dăduse deja arama pe față, dezvăluindu-și adevăratul său caracter de slugă a rușilor. 

Liderul PPCD pregătea împreună cu Voronin în anii 2000 stabilirea în Republica Moldova a unui model putinist de guvernare, format dintr-o putere autoritară (PCRM) și o opoziție de buzunar (PPCD), celelalte forțe politice urmând să fie lichidate fără milă. Vasile, fratele lui Andrei Năstase, era executantul zelos tocmai al acestei conspirații politice.

El a rămas, împreună cu Iu. Roșca, alături de președintele comunist până la căderea definitivă a acestuia în a doua jumătate a anului 2009. Nu-i exclus însă ca disocierea conjuncturală de mai târziu dintre ei să fie doar un mit politic. 

Vechii și noii parveniți

Ceea ce se știe mai puțin este faptul că Iu. Roșca, autoritarul președinte al PPCD, mentorul lui Vasile – fratele lui Andrei Năstase, în ciuda rolului său de politician antisistem, pe care s-a căznit să-l joace cu fervoare încă în anii 1990, a fost unul dintre cei mai mari și ipocriți profitori ai sistemului corupt care preluase în mandatul președintelui Lucinschi toate schemele frauduloase ale puterii sovietice.

URSS a avut  în adâncurile sale abisale un regim clientelar și mafiot.  Gheidar Aliev, fost membru al conducerii sovietice de partid, a dezvăluit într-un raport confidențial de la mijlocul anilor 1970, desecretizat parțial ulterior, că în imperiul conceput de Lenin și Stalin exista o corupție totală. Se cumpărau și se vindeau până și cele mai înalte posturi în stat: sinecurile de procurori, miniștri sau deputați. 

Toate aceste sechele sovietice au rămas intacte după dispariția URSS. Atâta doar că au îmbrăcat o altă formă, dictată de avantajele oferite de piața liberă, beneficiari ai vechilor pășuni mafiote devenind noii stăpâni ai clipei. 

Nu-mi permite nici spațiul și nici timpul să mă opresc  mai pe îndelete asupra reîmpărțirii averilor din primii ani de tranziție de la comunism la capitalism. Voi spune doar că vechea nomenclatură de partid care, convertindu-se peste noapte la democrație, se crampona de putere, s-a văzut silită să facă niște concesii noilor parveniți, integrați în dispozitivul birocratic al statului. 

Păduchii privilegiați

Printre păduchii privilegiați ai jafului de tip mafiot din primele două decenii de la prăbușirea URSS se număra și opozantul radical Iu. Roșca, intransigentul „luptător” cu sistemul. În ciuda faptului că la vedere se bălăcărea cu cei din fruntea bucatelor, a reușit să se pricopsească până la urmă cu cele mai grase ciolane de la masa bogaților. 

Presa de la Chișinău a scris, de exemplu, despre imobilele, unele dintre ele având o certă valoare istorică, pe care acesta și le-a însușit într-un mod misterios în mandatul președintelui Lucinschi.  „Miracolul” a continuat cu succes și sub regimul Voronin. Roșca s-a simțit în largul său atâta timp cât oamenii Moscovei se aflau în fruntea statului, indiferent de culoarea lor politică. 

În timp ce alți opozanți înfundau pușcăria sau se vedeau constrânși să dea bir cu fugiții, pe „revoluționarul cu voie de la poliție” nu-l atingea nimeni. Era scos basma curată chiar și atunci când nu-și stăpânea nervii și împărțea pumni ziua în amiaza mare până și reprezentanților forțelor de ordine. 

Potrivit fostului deputat PPCD, Valentina Cușnir, în decembrie 2004 pe numele lui Iurie Roșca erau deschise două dosare penale. Un dosar pe proprietățile pe care le avea în Chișinău și altul pentru importul de bani falși. 

Numai că nu acest fapt l-a obligat să se înregimenteze în tabăra lui Voronin, după cum crede dânsa,  confundând cauza cu efectul. Iu. Roșca s-a raliat comuniștilor pentru simplul motiv că își îndeplinise misiunea secretă  de coadă de topor a Moscovei. Nu mai avea nevoie de o acoperire informativă, ca să folosim o sintagmă din limbajul serviciilor secrete. 

Vasile, fratele lui Andrei Năstase, s-a căpătuit și el cu un imobil valoros, despre care scrie în aceste zile presa, nu datorită propriilor merite, ci pentru că era complicele lui Iu. Roșca. „Glasul Națiunii” a făcut parte, mai cu seamă în a doua jumătate a anilor 2000, din mașinăria propagandistică a falsului unionist cu un plămân rusesc. 

Anume din mixul toxic al  roșchismului dughinist și al clientelismului primelor guvernări nomenclaturiste, preparat de bucătarii serviciilor secrete ruse, s-a născut Platforma DA. Sponsorii și adevărații ei patroni, Victor și Viorel Țopa, constituie doar spuma de la suprafață care conferă produsului senzația de plenitudine pe limbă.