După căderea URSS-ului, nostalgicii după perioada sovietică-totalitaristă tot reîncearcă refacerea, într-un fel sau altul, a imperiului răului. Unul dintre nostalgici e desigur președintele-țar al Rusiei, Vladimir Putin. CSI, Uniunea Vamală și acum Uniunea Economică Euroasiatică sunt niște variante nereușite, din fericire, a monstruosului proiect care se vrea Uniunea Euroasiatică – o altă mască a imperialismului rus.

Cel care se vrea un miniputin și îi copiază inclusiv panourile electorale („un președinte puternic”), Dodon, este şi el un nostalgic. Sau un oportunist, pe care nu-l interesează ce, unde, cu cine, cum, însă el să fie dacă nu şef, atunci măcar un pupător al poalei şefului. Astfel, după ore lungi în anticamera lui Putin, după multe cadouri şi mătănii bătute la „ţar”, acesta s-a înduioşat de socialist şi i-a permis să fie „observator” la UEE. Măcar aşa am aflat că scăpăm de „preşedinte” pe trei zile:

„După încheierea ședinței Consiliului economic eurasiatic suprem, am avut o întrevedere cu Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, și i-am mulțumit pentru susținerea acordării Republicii Moldova statutului de observator pe lîngă Uniunea Economică Eurasiatică.

Am discutat un spectru larg de probleme ce țin de relațiile bilaterale și am constatat un dialog foarte bun la nivel de președinți, spre deosebire de contacte deloc productive la nivel de guverne.

Totodată, am menționat că în anii 2013-2016 volumul comerțului între Moldova și Rusia a căzut de 2,8 ori. Însă, în anul 2017 a fost înregistrată o creștere ceea ce ne dovedește necesitatea intensificării relațiilor pentru păstrarea dinamicii pozitive.

În final, i-am comunicat Președintelui Federației Ruse că voi participa în Forumul Economic Mondial ce va avea loc în Sankt-Petersburg pe 24-26 mai”.

Andrian Candu a explicat deja că „acordul” este nul. Moldova este pe drum european şi nu are ce căuta lângă Rusia, Armenia, Belarus, Kazahstan şi Kârgâzstan. Ca să existe un acord valid între ţări, acesta trebuie să fie votat în Parlament şi Guvern. Altfel de „evenimente istorice” rămân doar în CV-ul personal al unor indivizi, fie ei preşedinţi de ţară.

Nici Iurie Leancă n-a ratat momentul să râdă de glumele lui Dodon: „Decizia de ieri nu are nicio implicație juridică pentru Republica Moldova. E doar o mostră de politicianism cras din partea lui Dodon. Dânsul continuă acțiunile de prejudiciere a intereselor naționale ale statului nostru, creând confuzie privind obiectivele reale de politică externă și internă ale Republicii Moldova.

Dacă tot zice că are prieteni la Kremlin, mai bine s-ar preocupa ca Rusia să-și respecte angajamentele ce țin de conflictul transnistrean, de exemplu, sau obligațiile sale pe zona de liber schimb din CSI, pe care le încalcă flagrant din 2014, iar producătorii noștri în continuare sunt tratați discriminatoriu de către autoritățile ruse. (...) Ce beneficii concrete au cetățenii noștri în urma declarației referitoare la noua voastră funcție, de ”velikii” observator a Uniunii Eurasiatice?” 

Mă gândesc că Dodon se va duce observator la UEE cu drapelul său nou. Nu de alta, dar ca să ne impresioneze cu ilustrarea vorbei din bătrâni: ca boul la poartă nouă.