Reţinerea la Kiev, de către angajaţii SBU, a şefului Agenţiei RIA NOVOSTI UCRAINA, Kirill Vîşinski, a provocat o rezonanţă remarcabilă nu numai în Ucraina şi Rusia. Vom încerca să lămurim această problemă ce poate fi deveni un reper pentru un şir de state post-sovietice. Între altele, pentru Moldova în ajunul alegerilor parlamentare.

În favoarea lui Vîşinski s-a pronunţat vechiul său cunoscut (şi, de facto, şeful), Dmitri Kiseliov; Serghei Lavrov s-a revoltat din cauza presiunilor asupra presei, iar purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a promis „măsuri de reciprocitate”. Propriu-zis, Rusia le-a realizat din timp: în curând va fi pronuţat verdictul în dosarul lui Roman Suşcenko, jurnalistul agenţiei UCRINFORM, ce lucrează în Franţa. El, în toamna anului 2016, a fost ademenit pe teritoriul rusesc şi arestat. În Ucraina s-a şi făcut apelul de a-l schimba pe Vîşinski cu Suşcenko, deşi în acest scop e nevoie de pronunţarea sentinţelor în ambele ţări.

Agenţia RIA NOVOSTI UCRAINA este o subdiviziune neînregistrată oficial a Agenţiei ROSSIA SEGODNEA, condusă de Dmitri Kiseliov. Agenţia a funcţionat ca resursă de internet (acestea nu sunt înregistrate în Ucraina ca mass-media), răspândind în acelaşi timp informaţii în favoarea Rusiei. E greu de înţeles de ce Kirill Vîşinski păstra la Kiev medaliile ruseşti „Pentru merite deosebite în faţa Patriei” şi „Pentru alipirea Crimeii”, dar angajaţii SBU le-au prezentat după percheziii împreună cu informaţia privind primirea de către o structură controlată de Vîşinski a 53 de mii de euro, lunar, prin Serbia. Se poate afirma cu temeritate că cu ajutorul unor astfel de mijloace, situaţia informaţională din Ucraina poate fi influenţată cu succes.

Probabil, în asta şi constă cauza activismului serviciilor speciale ucrainene: centrul rus de influenţă informaţională a fost atacat în momentul când campania prezidenţiala ia turaţii, pentru a închide canalele de finanţare şi a se încerca diminuarea gradului de influenţă a Kremlinului în spaţiul informaţional al Ucrainei. E îndoielnic că RIA NOVOSTI UCRAINA nu are „fraţi” şi „surori”, dar, în cazul de faţă, şi efectul preventiv contează.

În afară de indignarea în Rusia, îngrijorare în legătură cu dezvoltarea situaţiei în jurul RIA NOVOSTI UCRAINA au exprimat OSCE; iar Departamentul de Stat al SUA, menţionând necesitatea de a contracara propaganda rusă, a făcut apelul de a respecta legea. Potrivit afirmaţiilor șefului-adjunct al SBU, Victor Kononenko, Vîșinski are dublă cetățenie, ucraineană și rusă, acestuia i se incriminează trădare de patrie.

Cazul Vîşinski poate deveni un model pentru spaţiul post-sovietic, deoarece agresiunea informaţională rusească nu se limitează la teritoriul Ucrainei. Dacă pe „luptătorii de rând ai frontului informaţional” serviciile speciale ucrainene îi expulzează, atunci în privinţa rezidentului influenţei, după toate probabilităţile, se vor strădui să desfăşoare un proces de judecată de răsunet. Dar, până la declanşarea lui, îngrijorata opinie publică din Europa trebuie convinsă de faptul că pretenţiile serviciilor speciale faţă de activitatea lui Vîşinski nu se extinde şi asupra celorlalţi jurnalişti.

Evghenii MAGDA, director al Institutului de Politică Mondială, special pentru DESCHIDE.MD