Pe 1 septembrie 2017, Comisia Electorală Centrală publica numărul alegătorilor cu drept de vot din Moldova. Din numărul total de alegători (3 255 361), „doar 2 873 707 de cetățeni cu drept de vot sunt atribuiți pe circumscripții”. Din motive evidente, au votat însă mult mai puţini la alegerile prezidenţiale.

Din datele de la CEC, am aflat că au fost  1.660.670 voturi valabile, dintre care 835.210 au mers la Dodon, iar 765.460 la Maia Sandu. Asta fără să mai vorbim de microbuzele de transnistreni care au trecut Nistrul ca să-l voteze pe Dodon pentru că aşa li s-a comandat de „sus”.

E foarte clar că populaţia Moldovei e în descreştere, iar alegătorii n-au cum să se înmulţească.

Cu toate astea, la o emisiune de la televiziunea rusească propagandistică NTV, Dodon a avut curajul să ne mintă fără să clipească: că ar fi strâns deja 1 500 000 de semnături pentru trecerea la forma prezidenţială de conducere a statului. Adică din toţi cei 1.660.670 de alegători aproape toţi susţin iniţiativa lui Dodon.

Desigur că s-a făcut foarte mare agitaţie: s-au umplut cutiile poştale cu „prezidentul puternic”, s-au investit probabil sume imense pentru clipurile video, pentru corturile de prin oraşe, pentru afişe şi ziare. Dar şi aşa, e imposibil ca socialiştii să fi adunat 1 500 000 de semnături!

E şi o matematică simplă: din toţi oamenii pe care îi cunosc (cât de cât, nu vorbesc de prieteni), doar vreo 2 s-ar putea să-l fi votat pe Dodon şi ar vrea (să zicem, deşi nu sunt sigur) republică prezidenţială. Din familie – nimeni. Şi atunci de unde scoţi un milion jumătate? Pentru atâtea voturi îţi trebuie multe transnistrii, nu doar una!

Colegul nostru de la Deschide.md, Vasile Cojocaru, a vrut să vadă cum arată teancurile de semnături. Dar nu poţi vedea ceva ce nu există sau există doar într-o imaginaţie bolnavă sau mincinoasă.

Majoritatea l-au trimis la Bătrâncea, iar Bătrâncea s-a eschivat. Atunci de ce minte Dodon? Pot fi doar două răspunsuri: din inerţie, nu se poate abţine pentru că e ceva patologic; sau pentru că trebuie cumva să justifice sumele enorme pe care Bahamasul le-a investit pentru viitorul dodonist al Moldovei.

Un milion jumătate de dodonişti există la fel ca şi cei 30 000 de sirieni plasaţi pe spatele Maiei Sandu.