Președintele putinoid al Republicii Moldova își făcea deja bagajele pentru Moscova pentru a urca de 9 mai alături de liderul Kremlinului la tribuna mausoleului Lenin din Piața Roșie, când Kremlinul i-a dat de înțeles s-o lase baltă. Moscova anunțase nitam-nisam că anul acesta Putin va sărbători Ziua Victoriei în singurătate, fără înalți oaspeți de peste hotare.

Acces interzis

Bănuiesc că pentru Dodon indicatorul „Acces interzis”, pe care rușii i l-au arătat înainte de ziua de 9 mai, a fost ca un duș rece. El spera, pesemne, să i se facă o favoare măcar din recunoștință. N-a fost să fie însă.

Anul trecut, președintele rus, precum se știe, din cauza invaziei în Ucraina, fusese ignorat de toți liderii mondiali. Anterior, unii dintre ei soseau la Moscova de 9 Mai. Însă odată cu răcirea relațiilor Rusiei cu statele occidentale în urma anexării Crimeii, despre așa ceva nici nu poate fi vorba.

Până și Alexandr Lukașenko, președintele Belarusului, a încetat să viziteze Rusia de 9 Mai sub pretextul că dorește să sărbătorească acasă. Celălalt aliat din Uniunea Eurasiatică, președintele kazah Nursultan Nazarbaev, în anul 2016, a anulat în țara sa parada militară  de Ziua Victoriei.

Mai pe scurt, de 9 Mai  2017 Putin a rămas singur cuc. Noroc că l-a „salvat”  omologul său moldovean care s-a dovedit a fi unicul înalt demnitar străin prezent la parada militară din Piața Roșie.

Se vede însă că asta nu i-a picat prea bine  liderului de la Kremlin. Pentru el sărbătorirea Zilei Victoriei în 2017 exclusiv în compania lui Dodon nu a fost un prilej de bucurie. Și nici de consolare măcar. Din contră.

Singurătatea lui Putin

Faptul că a fost însoțit numai de burlescul președinte al Republicii Moldova sublinia nu doar singurătatea lui Putin, ci și ridicolul situației. Toată lumea vedea cât de jos a căzut liderul de la Kremlin în ochii opiniei publice internaționale, de vreme ce a ajuns să se resemneze de 9 Mai cu un personaj insipid, derizoriu și rizibil.

Trebuie că președintele rus a digerat prost de tot această situație penibilă. Nu întâmplător, în loc să-i arate omologului său moldovean că-i este îndatorat, dimpotrivă, în iunie 2017 l-a luat peste picior  chiar în prezența premierului indian și a unei săli arhipline cu politicieni, experți și jurnaliști. Fiind întrebat dacă este adevărat că Rusia se amestecă în afacerile interne ale altor state, președintele rus, zâmbind sarcastic, a răspuns persiflant: „Întrebați-l pe Dodon”.

Acest gest batjocoritor al liderului de la Kremlin spune multe despre el. Tentația lui impulsivă, pe care nu a socotit de cuviință să și-o stăpânească, de a-l ironiza în fața întregii lumi pe  președintele unui stat mic trădează frustrare și nesimțire.

Oricum, Putin n-a dorit să se pomenească în situația jenantă de anul trecut. Intuind că la 9 Mai 2018 riscă să fie boicotat la fel ca acum un an, a anunțat că va sărbători Ziua Victoriei de unul singur.

Astfel, a evitat repetarea episodului comic de la 9 Mai 2017, când a apărut la tribuna mausoleului în compania unui singur oaspete străin – Igor Dodon. Președintelui moldovean i s-a sugerat că nu are ce căuta la Moscova.

O turnură neașteptată

Numai că pe neprins de veste, lucrurile au luat o turnură neașteptată.  Datele problemei s-au schimbat brusc, luând prin surprindere până și Kremlinul.

La începutul lunii mai 2018, președintele Serbiei, Aleksandar Vučić, a anunțat că va sosi la Moscova pe 8 mai pentru negocieri cu Putin și va asista a doua zi la parada militară. A doua surpriză a furnizat-o premierul israelian Benjamin Netanyahu care și-a programat și el o vizită la Moscova de Ziua Victoriei.

Liderul de la Belgrad joacă la două capete, și cu Occidentul, și cu Rusia, asta se știe. Nu e de mirare  deci că el, după unele ezitări, a hotărât in extremis să-i facă plezirul lui Putin. Asta era de așteptat.

În ceea ce-l privește pe premierul Israelului, el chiar s-a văzut nevoit să caute de urgență o întrevedere cu președintele rus. Era un caz de forță majoră.

Tzahal tocmai se pregătea să bombardeze masiv bazele Iranului din Siria. Lucrurile s-au complicat mai cu seamă după retragerea SUA din acordul nuclear cu Teheranul. Militarii iranieni din Siria acum câtva timp atacaseră, ce-i drept fără succes, înălțimile Golan. Se impunea o replică israeliană pe măsură.

În aceste condiții, Netanyahu  urma să-i convingă pe ruși să nu sară în apărarea ayatolahilor. El a profitat de ocazie și, în stil evreiesc, comemorând împreună cu Putin victoria împotriva nazismului, i-a smuls acestuia asigurarea că Rusia nu se va opune în niciun fel atacurilor israeliene asupra pozițiilor iraniene din Siria.

L-au pus într-o lumină proastă

Orișicum, de bine, de rău, prezența nesperată a doi înalți oaspeți străini în data de  9 mai i-a surâs lui Putin. Deși Kremlinul deja informase întreaga lume că liderul de la Kremlinul va sărbători solitar ziua Victoriei, pentru Aleksandar Vučićv și Benjamin Netanyahu s-a făcut o excepție.

Nu însă și pentru Dodon, bineînțeles, cu toate că acesta aștepta, probabil, cu înfrigurare să fie chemat la Moscova. Bănuiesc că nimeni în administrația prezidențială a Federației Ruse nu și-a adus  aminte de el.

În mod normal însă, rușii ar fi trebuit să-și amintească și de președintele Republicii Moldova. Chiar dacă Putin nu dorea inițial să rămână singur cu Dodon ca acum un an, sosirea neașteptată la Moscova a președintelui Serbiei și a primului-ministru israelian permitea să fie deschise porțile Kremlinului și în fața omologului său moldovean.

De ce? Pentru simplul motiv de a nu-l pune pe președintele Republicii Moldova într-o lumină stupidă. Dacă s-a făcut excepție pentru Belgrad și Ierusalim, de ce nu și pentru Chișinău?

Numai că nepăsarea cu care a fost tratat Dodon de ruși dovedește că ei nu dau pe el nicio para chioară. Pentru Putin președintele moldovean nu-i decât un om mic, anodin și grotesc care poate fi tolerat, chiar dezmierdat uneori, nu însă și luat în serios. Întorcându-i spatele de Ziua Victoriei, i-a dat de înțeles că nu merită nici măcar gratitudine, iar respect nici atât.