Cumnatul meu Gheorghe, din Flutura, a fost trimis la un spital din Chișinău pentru o intervenție chirurgicală foarte complicată și eu l-am însoțit, dar nu de aia că s-ar fi temut, nu se temea Gheorghe de-a se pune sub cuțit, soțul sorei mele Stela are un psihic de fier, l-am însoțit pentru că nu prea știa orașul sau, mai bine zis, nu-l știa chiar deloc. Era pentru a doua oară la Chișinău iar prima dată a fost tot la un spital, la secția de arși, când, din greșeală, a scăpat pe picioare o oală cu apă clocotită și a fost adus încoace cu ambulanța și orașul practic nu l-a văzut deloc. După cum nu l-a văzut nici acum, pentru că direct din autobuz a insistat să-l duc la spital. A refuzat să meargă la un ceai sau o cafea, nu a vrut să mănânce și nici să trecem pe la mine pe acasă, ci m-a rugat să-l duc direct la spital.

Pentru că nu era coadă, medicul l-a primit pe loc și l-a examinat din ochi. Gheorghe i-a întins fișa medicală.

-Nu-i nevoie, văd ce aveți. Trebuie să fiți operat, iar operația va fi foarte grea, foarte lungă, și o să dureze vreo cinci sau șase ore. Dar pentru ca să vă punem pe masa de operație, va trebui să dați un set de analize ca să vedem dacă veți rezista și dacă nu există vreun risc pentru viața dumneavoastră. 

Tocmai atunci a intrat un tânăr student care l-a întrebat pe doctor dacă e liber.

-Cum să fiu liber, nu vezi că sunt ocupat? Dar e bine că ai intrat. Hai să vezi un om bolnav de… și i-a spus pe nume bolii de care suferea Gheorghe.

Studentului i-a căzut maxilarul.

-Boala de care suferă acest om se întâlnește foarte rar.

Studentul începu să se rotească în jurul lui Gheorghe și să exclame:

-Nemaipomenit.

-Acum pleacă. O să ai timp să-l studiezi mai îndeaproape cât o să stea la noi, la spital, unde o să-l și operăm. Hai, du-te, i-a strigat doctorul studentului care nu prea voia să plece și se tot învârtea în jurul lui Gheorghe. Când, totuși, a plecat, medicul și-a întors scaunul spre Gheorghe și i-a înmânat o foaie.

-Uite, lista de analize de sânge pe care trebuie să le dai. Le dai la Ungheni, și cu ele te întorci la mine, ca să te operez.

Se vede că Gheorghe nu-l asculta, pentru că l-a întrebat.

-Dar aceste analize unde ar trebui să le dau?

Doctorul s-a holbat la el și după aia a început să strige.

-Unde, unde? La Ungheni, parcă ți-am spus deja unde! Zi mulțumesc că am acceptat să te operez, pentru că de unul ca dumitale toți medicii fug. Nimeni nu vrea să se încurce cu unul ca dumitale. Nimeni.

Cu toate că medicul urla la Gheorghe, am îndrăznit să-l întrerup și să-l rog, cu o voce joasă, să-i permită  cumnatului meu să dea analizele aici, la spital, și atunci medicul a început să urle și la mine și noi ne-am ridicat în picioare și am ieșit.

Am plecat, nemaiîndrăznind să-l întreb dacă îl va opera până la urmă pe cumnatul meu sau nu.

Am ieșit din spital și Gheorghe a refuzat să mănânce, să bea ceai sau cafea sau să treacă pe la mine, el voia să-l duc direct la gara de nord. Mi se părea că e cu gândul în altă parte și că a fost cu minte altundeva chiar și la spital.

-Ai dreptate. Nu-mi ies din cap tipii ăia doi care și-au ciopârțit prietenii din Unțești și i-au îngropat în pădure.

-Și când medicul îți vorbea tot la ei te gândeai?

-Da. Tot la ei. Nu înțeleg: cum de au putut face așa ceva?

Gheorghe a urcat în vehicul și autobuzul s-a urnit din loc. Peste o săptămână sau două, când o să aibă rezultate analizelor, o să vină tot aici, la autogară, și eu am să-l conduc din nou la spital.

NOTĂ AUTOR: Parantezele pamfletare deschise de mine au un caracter de ficțiune și trebuie abordate ca atare