De la Chișinău până la Căușeni sunt 71.6 km, iar până la Timișoara sunt 874 km.  În aparență o călătorie la Căușeni din Chișinău ar trebui să fie o nimica toată, o plimbare plăcută, iar o călătorie până la Timișoara – un chin, din cauza distanței foarte mari. Dar să nu uităm că e vorba de Moldova. De statul Moldova. La cursele internaționale de distanțe mari, din fericire, nu se mai curse cu microbuze, astfel că acum se călătorește civilizat, în autobuze mari, cu multe opriri. Chiar dacă cursa durează foarte mult, în schimb ai spațiu la picioare și aer – ceea ce contează.

Poate că nu o să vă vină să credeți, dar pe mine mă obosește mult mai tare o călătorie până sau de la Căușeni, decât una spre Timișoara. Pentru că orice drum la Căușeni înseamnă transport de animale față de transportul civilizat al călătorilor. Deși sunt multe microbuze Căușeni – Chișinău, de fiecare dată apar scăunelele fermecate, culoarul dispare, iar oamenii trebuie să suporte transpirația corpurilor străine, ca să nu mai zic de atingeri/înghesuială. Așa am pățit-o și acum, când m-am întors după sărbătorile de Paști. Un microbuz a plecat spre Chișinău, în 10 minute s-a umplut altul și deși în așteptare mai era un microbuz, șoferul nostru a mai luat patru oameni pe scăunele, suficient ca nimeni să nu se mai simtă confortabil și să dispară aerul. În locul unui minim confort, am avut cu toții un drum îngrozitor, burtă-n burtă cu oameni străini. Șoferii mai au un câștig, dar pe oamenii care acceptă să stea pe scăunele nu-i înțeleg: de ce să stea ca în coteț când în 10 minute ar putea urca în alt microbuz? Mda, lăcomia unor șoferi uneori nu are margini, pentru câteva bilete ei fiind în stare să-și bată joc de toți călătorii. Înțeleg că oamenii se înghesuie în microbuzele ce merg la sate spre care nu poți prinde altă cursă mai târziu, dar când vezi rândul de microbuze, cum e la Căușeni, și totuși șoferul și pasagerii acceptă să circule ca la transportul animalelor – e prea de tot.

Iar noi vorbim de turism. Ce fel de turism în astfel de condiții? Corect, ia un bilet de autobuz, dar să fie internațional și doar dus.