Cazul otrăvirii a ex-colonelului GRU Serghei Skripal la Salisbury, condamnat în Rusia pentru spionaj, apoi schimbat pe alt spion cu SUA, ne arată în ce lume nebună și nesigură trăim. Noviciok, neurotoxina cu nume drăgălaş, inventată de ruşi, este o armă chimică foarte periculoasă.

Pe lângă Skripal şi fiica lui, neurotoxina a băgat în spital mai mulţi cetăţeni britanici. Jonathan Allen, ambasadorul britanic la ONU, a declarat despre această substanţă: “O armă atât de cumplită, încât este interzisă şi în război, a fost folosită într-un oraş paşnic din ţara mea”.   

Încercarea de asasinare a lui Skripal vine în plină campanie electorală în Rusia. Înainte de asta, Vladimir Putin a prezentat la întâlnirea sa anuală noile arme nucleare ale Rusiei. „Acum ne veţi auzi” a ameninţat el lumea, în stilul lui Kim Jong Un. Dar dacă dictatorul nord-coreean dă semne de îmblânzire după ameninţări belicoase şi după ce s-a jucat la butoane, liderului de la Kremlin începe să-i placă tot mai mult starea de alertă prin care îşi pedepseşte ţara, dar şi toată lumea. Culmea, agresiunile Rusiei şi jocul primitiv, murdar, pare să-i aducă voturi lui Putin. Ori Rusia se duce la fund, fiind condusă de un dictator care-şi iese din minţi, pe care nu-l interesează părerea cetăţenilor, ori ruşilor le place nebunia cu care Putin sperie Occidentul. În ambele cazuri nu e deloc plăcut. Un terorist e foarte grav, dar când un stat are politică teroristă, deja e prea mult pentru planetă.

Deşi experţii în arme chimice spun că Noviciokul vine clar de la Moscova, diplomaţii ruşi, în stilul lor caracteristic, neagă, o fac pe victimele când ei sunt de fapt călăii. Sau ameninţă în continuare, ca Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe Rus: “După ceea ce a spus preşedintele Vladimir Putin în discursul său despre starea naţiunii în Adunarea Federală, nimeni nu poate să vină în legislativul ţării sale şi să spună: Îi dau Rusiei un ultimatum de 24 de ore”.  

Putin s-a prins că nebunia aduce voturi. Cu siguranţă că va fi ales din nou preşedinte al Rusiei, chiar dacă în timpul în care a stat în fotoliul prezidenţial, a fost înconjurat de scandaluri internaţionale. Dar să revenim şi la oile noastre. Mai grav e că în toată Europa de Est pare să funcţioneze aceeaşi formulă de succes: nebunia prinde, aduce voturi. La noi, până şi nişte caricaturi nereuşite de-ale lui Putin, ca Dodon sau Usatâi, sunt votate masiv. Dar noi măcar încă mai putem râde.