Antiromânismul în Moldova are un sinonim – antiunionism. Nu trebuie să mai vorbeşti de rău românii, să-i faci „ţigani”, să-i faci „bandiţi” ş.a.m.d. Acum e mult mai simplu: îi înjuri şi-i ameninţi pe unionişti şi pentru toată lumea e clar că ai boală pe români.

O face preşedintele, așa că de ce nu ar face asta şi cele câteva microbuze, care îl însoţesc prin raioane sau comuniştii şi o parte din pedişti, care cică sunt „necenzuraţi”, li se respectă „dreptul la exprimare”.

Român e sinonim cu unionist, pentru că tot românul îşi doreşte ţara întreagă, iar acest lucru nu e posibil fără Basarabia. În Anului Centenarului Unirii acest lucru nu e un motiv de sărbătoare, ceea ce mulţi uită, ci şi de tristeţe. Mi-ar plăcea ca român şi unionist să nu mai aibă vreo conotaţie politică în Moldova, ci, ca în toată lumea, să indice pur şi simplu naţionalitatea.

Dar cum trăim într-o ţară nu prea normală, ca un cadavru dezmembrat, tot felul de aberaţii şi de absurdităţi ies din gurile politicienilor, care cu nimic nu se deosebesc de o brigadă de tractorişti. Se pare că brigăzile de tractoare au dispărut din Moldova, nu însă şi brigadierii şi tractoriştii de pe vremuri. Nu am nimic cu tractoriştii, dar am trăit lângă o brigadă de tractoare, ştiu că ei erau cei mai buni specialişti la scos uleiul din staţiile electrice, ceea ce se întâmplă încă şi acum în multe localităţi, lăsând oamenii fără lumină. 

Bogdan Ţârdea pare un tractorist „luminat”, promovat mult de Jurnal TV, până „a ajuns” deputat din partea PSRM-ului. Ţârdea s-a „luninat” (un termen consacrat de Andrei Sochircă prin spectacolul „De la întuneric la lumină” despre poeţii transnistreni) inclusiv la Bucureşti, la Şcoala de Ştiinţe Politice. Acum se simte dator să-şi doneze banii PSRM-ului, aşa cum le stă bine celor care se trezesc cu fonduri murdare din Bahamas, dar cărora, vorba socialistei Marina Radvan, li-e foame. Ţârdea, la fel ca alt antiromân – Bătrâncea, a donat o parte considerabilă din veniturile sale PSRM-ului la alegerile din ultima vreme. Dar se pare că pentru ei banii puturoşi nu put.

În una dintre ultimele lui postări pe blog, Ţârdea acuză unioniştii (că doar nu era să-i acuze pe români) că sunt hoţi. Postarea e în rusă, să vadă stăpânii brigăzii de tractoare. „Vrei să furi şi să nu fii închis? Strigă că eşti unionist” e titlul socialistului. Desigur că logica lui e afumată, mai mult, oricine poate observa că de când sunt la putere socialiştii au imunitate la anchete, deşi până şi sediul lor principal are proprietari din offshore. Le va veni şi lor rândul, probabil atunci va trebui să-şi explice şi „dărnicia”, şi provenienţa banii donaţi.

 Ţârdea merge mai departe cu sinonimele: „На самом деле, все как в сказке. Говорим унионист, подразумеваем бандит, говорим бандит, подразумеваем унионист” (“De fapt totul e ca în poveste. Spunem unionist, ne gândim la bandiţi, spunem bandiţi – ne gândim la unionişti”).

Poate că ar trebui să-l întrebăm pe Ţârdea şi dacă nu-l ustură buzunarul în care a ținut bani de la statul român pentru studii, ca acum să aibă o retorică antiromânească. Degeaba însă, că iarăşi va vorbi la persoana a treia despre socialiști, cum a făcut-o la TVM: “iarăşi să vă mintă, iarăşi să vă fu*ă”.