Uniunea Scriitorilor din Moldova a fost instituția care a contat decisiv în timpul Mișcării de Eliberare Naționale. Chiar dacă au trecut aproape trei decenii de la Declarația de Independență a R. Moldova, Uniunea Scriitorilor revine în prim-plan când e nevoie de luare de atitudine.

Astfel, încă din 2015, USM a publicat o Declarație privind Unirea ca unică soluție pentru Moldova: „luând în calcul numeroasele apeluri şi iniţiative civice, Uniunea Scriitorilor consideră că singura soluție salvatoare pentru Republica Moldova, unica modalitate de a evita un colaps economic și social este Reunificarea cu România”.

Şi anul trecut, la Uniunea Scriitorilor, uniunile de creaţie au protestat împotriva lui Dodon şi a acţiunilor lui antiromâneşti. În contextul apariţiei Declaraţiilor de Unire din partea consiliilor locale, Uniunea Scriitorilor din Moldova le-a salutat şi a aderat la ele. Declaraţia Consiliului Uniunii Scriitorilor e importantă acum, pentru că Dodon încearcă să intimideze şi ameninţă primarii şi consilierii locali care au semnat declaraţiile simbolice. 

Ca Declaraţiile de Unire să nu rămână doar simbolice, scriitorii propun câteva acţiuni concrete: „următorul pas care se impune în contextul actual ar fi constituirea unui grup de lucru format din reprezentanți ai guvernelor și parlamentelor Republicii Moldova și ale României care ar elabora o foaie de parcurs a procesului de re-apropiere multilaterală a celor două state românești”.

Sunt importante şi direcţiile pe care ar trebui să se concentreze grupul de lucru:

„• Consultări cu partenerii externi, europeni și americani;
• Inițierea și realizarea unor proiecte româno-europene între Moldova, România și UE; 
• Sincronizarea celor două state sub aspect juridic, economic, administrativ și cultural-educativ;
• Explicarea beneficiilor reunificării pentru etniile din Republica Moldova”.

Poziţia Uniunii Scriitorilor din Moldova era oricum cunoscută: prin reprezentanţii ei din presă, au apărut numeroase emisiuni radio şi TV, editoriale, articole din presa scrisă, prin care scriitorii protestau împotriva spălării pe creier staliniste venite din partea preşedinţiei şi promovau ideea Reunirii cu România. Declaraţiile oficiale din partea consiliului au ca scop demonstrarea că preşedinţia condusă de Dodon, prin acţiunile ei antiromâneşti, este doar o singură instituţie nerecunoscută de restul instituţiilor din Moldova, printre care toate uniunile de creaţie.

La finalizarea reparaţiei sediului preşedinţiei de către turci, Dodon şi consilierii săi riscă să rămână singuri în „turnul de fildeş”. Scriitorii aleg Unirea, dar ar fi bine să fie auziţi nu doar de socialişti, ci şi de politicienii moldoveni şi români.