În istoria recentă a Moldovei, am văzut cum statul a eșuat de multe ori, am văzut cum state care se aflau în aceeași situație au devenit prospere, cum s-a întâmplat în Țările Baltice, iar noi le facem cu mâna și eventual mai cerșim „pentru reforme”. 

Ucraina şi Georgia, ţări cu o situaţie asemănătoare cu a Moldovei, au devenit ţări aspirante la aderare în NATO: „Uşa NATO rămâne deschisă oricărei ţări europene aflate în poziţia de a-şi asuma angajamentele şi obligaţiile de membru şi de a contribui la securitatea zonei euro-atlantice. Din 1949, numărul de state membre NATO a crescut de la 12 la 29, prin intermediul a şapte runde de extindere. În prezent, patru ţări partenere şi-au declarat aspiraţiile pentru aderarea la NATO: Bosnia şi Herţegovina, Georgia, Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei şi Ucraina". 

Atât Georgia şi Ucraina, cât şi Moldova au probleme mari cu teritoriile separatiste, înarmate de Federaţia Rusă. Georgia are Osetia de Sud, Ucraina a pierdut Crimeea şi duce lupte în Donbas, Moldova are Transnistria, unde trupele ruseşti, împreună cu cele separatiste fac manevre săptămânal. Lucrurile se pot schimba? Politicienii noştri o dau continuu în bară şi ne asigură că nu, că suntem mai slabi ca ruşii şi nimic nu e de făcut. Avem şi exemplele Voronin, Filat care se lăudau cu rezolvarea situaţiei cu teritoriile ocupate de separatişti, dar lucrurile au rămas la fel.

Dodon şi-a luat-o şi mai tare: după ce l-a felicitat pe Krasnoselski pentru o victorie în alegeri nerecunoscute, după ce s-a gudurat pe lângă Nistru, e acum ţinta glumelor de la Tiraspol. 

Într-adevăr, ce ar fi fost de făcut pentru securitatea Moldovei? Dodon zice că lupta cu unioniştii ar opri „lichidarea” statului. Dar, ca de obicei, să ne uităm peste gard, ca să ne fie clar de ce tot timpul suntem codaşii Europei, cei mai slabi şi cei mai amărâţi. Ucraina şi Georgia aşteaptă acum Planul de Acţiune în vederea aderării la NATO, iar la Chişinău de-abia a fost deschis un birou NATO, cu mare scandal din partea preşedintelui socialist. 

Pe de altă parte putem spune că situaţia în Moldova se menţine: e un câştig! Suntem, la fel, în fundul gol, vrem să rămânem așa pentru că ne place „neutralitatea”, în timp ce câteva raioane pot amenința independența statului. Ca să nu mai vorbim de Transnistria, tot mai pierdută, în care acum se va vota pentru alegerile din Rusia.