La prima vedere, răspunsul la a doua parte a întrebării din titlu este evident: s-a urmărit demisia lui Tănase. Eroare. Obiectivul a fost cu totul altul.

A ieșit din joc

Așadar, nimic nu tulbura liniștea zilei de sâmbătă când spațiul mediatic a erupt. Canalul Jurnal TV a detonat o bombă de presă, difuzând înregistrarea audio a unei convorbiri telefonice dintre  Alexandru Tănase și Veaceslav Platon.

Un justițiar notoriu discută aproape cordial cu un afacerist obscur. Tăifăsuiesc în voie. Vorbesc vrute și nevrute despre imperfecțiunea legislației, devalizarea băncilor, capacitățile intelectuale ale lui Ilan Șor, stranietățile lui Pirka Tapiola etc.

Conversația dintre cei doi a avut loc se pare că în 2015, când Alexandru Tănase  deținea funcția de președinte al Curții Constituționale, iar Veaceslav Platon avea trista faimă de antreprenor extrem de controversat.  Discuția lor  fusese  se vede că înregistrată discret și scursă în presă trei ani mai târziu, jucându-i festa celui dintâi. Ministrul Justiției și-a anunțat duminică demisia.

 Indiferent ce va face de acum încolo Alexandru Tănase, va pune capăt carierei sale publice, după cum scrie pe o rețea socială, sau îi va da o direcție nouă, el pentru moment, dacă e să folosim terminologia sportivă, este în situația jucătorului scos din joc. Ar putea  să revină într-un alt meci, dar nu-i exclus să-și pună și ghetele în cui cu același succes.

Nu-i un capăt de țară, desigur. A plecat pe propriile picioare, nu pe targă. Are puterea să rămână. Ca să nu compromită însă jocul întregii echipe, părăsește terenul puțin șifonat, dar cu fruntea sus.

Întrebarea e pusă greșit

Întrebarea este: cine i-a făcut-o? Cine l-a interceptat și ce-a urmărit, difuzând presei înregistrarea audio?

Alexandru Tănase are dreptate când spune că discuția sa cu Veaceslav Platon nu conține nimic relevant. Ironii, aluzii, sporovăială.  Cel dintâi preponderent pune niște întrebări, iar cel de-al doilea își dă cu presupusul.

Toată lumea s-a focusat acum pe Alexandru Tănase, uitând de Veaceslav Platon. Comentariile din mass-media și rețelele sociale, stârnite de  presupusa conversație telefonică dintre fostul președinte al Curții Constituționale și penalul condamnat ulterior pentru spălare de bani, îl vizează mai curând pe cel pe cel dintâi decât pe ce de-l doilea.

Unii s-au apucat s-l inculpe pe Tănase, deși n-au de ce. Alții se întreabă, cui îi convine să-l distrugă? Cine îi dorește răul?

Numai că întrebarea nu-i pusă corect. Înregistrarea audio, după cum am spus, nu cuprinde nicio informație mai de Doamne ajută și nu are deci cum să-l compromită pe Alexandru Tănase.

Singurul lucru care i se poate imputa este faptul că vorbește cordial cu un personaj suspectat de mai mulți ani de afaceri ilicite. Dar e puțin probabil ca discuția telefonică să fi fost „scursă în presă” doar pentru asta. 

Cui prodest?

De unde și impresia că divulgarea pretinsei convorbiri telefonicei dintre Tănase și Platon urmărește un alt scop. Cineva a vrut să profite de scandal, asta e clar. Ca să ne dăm seama cui urma să-i folosească această scurgere de informații trebuie  mai întâi să ne întrebăm cine a realizat înregistrarea audio.

Este limpede că avem de a face cu o interceptare ilegală. Deși actualele tehnologii informaționale  permit oricui ascultarea abuzivă a convorbirilor telefonice sau chiar filmarea unor situații intime,  acesta nu e cazul nostru.

Liniile telefonice și poșta electronică ale unor înalți demnitari sunt protejate. Ascultarea sau filmarea acestora este la îndemâna serviciilor secrete sau a unor agenții de comunicații private puternice.

Astfel, discuția dintre Tănase și Platon putea fi înregistrată  nu de oricine. Principalii suspecți sunt SIS-ul,  un serviciu de spionaj străin sau  o agenție privată. 

Este puțin probabil însă, dacă nu chiar exclus, ca autoritatea de intelligence de la Chișinău să fie implicată în toată treaba asta. Alexandru Tănase este ministru al Justiției și este greu de crezut că Serviciul de Informații și Securitate  și-ar permite astăzi o lucrătură împotriva guvernării.

Nici serviciile secrete occidentale nu pot fi incriminate. Alexandru Tănase are o bună reputație și în Europa, și peste Ocean, iar desemnarea sa în funcția de ministru al Justiției a fost salutată de partenerii Republicii Moldova.

Și-a băgat dracul coada

Deci rămâne cealaltă variantă. Și-a băgat Moscova coada.

„Serviciile secrete rusești care îl patronează și îl ghidează pe Platon, consideră colegul Nicolae Negru de la Ziarul Național, se simt la Chișinău ca la ele acasă”. Cu toate că în ultimul timp, autoritățile moldovene caută să combată uneltirile spionajului din fosta metropolă, forța de penetrație și resursele acestuia sunt imense.

Așa fiind, convorbirea cu Tănase a fost înregistrată ori de un serviciu rus de spionaj, ori chiar de oamenii lui Platon. Bănuiesc că acesta l-a sunat pe președintele Curții Constituționale tocmai pentru a avea această înregistrare audio. Și iată că i-a prins bine.

Difuzarea conversației telefonice îi convine unei singure persoane, și anume lui Veaceslav Platon.  El și-a dorit să fie beneficiarul  bombei de presă.

Se vede și de pe lună că interlopul a regizat discuția. I-a conferit din capul locului un ton amical și deopotrivă provocator. În consecință, anume el se prezintă bine în această înregistrare.

Penalul este per tu cu președintele Curții Constituționale. Se arată dezamăgit că nimeni nu caută banii furați din bănci. Dă vina pentru jaf pe Drăguțanu, Șor și alții, sugerând că doar el ar fi curat.

Bănuiesc ca această interceptare a fost strecurată  deliberat în mass-media pentru a-i ajuta pe avocații lui Platon care să  bat astăzi să-i atribuie clientului lor în Occident statutul de deținut politic. Acum ei caută să atragă mila și compasiunea unor factori  internaționali pentru interlopul condamnat la Chișinău.

Nu-i exclus, de asemenea, că amicii oligarhi ai lui Putin, ștabii Laudromatului,  încearcă să-l elibereze din închisoarea moldovenească. Se grăbesc să pună mâna pe cel care i-a ajutat să scoată din Rusia și să ascundă în offshore-uri, potrivit ultimilor estimări ale presei internaționale, nu mai puțin de 24 de miliarde de dolari. Aflarea lui Platon, care știe multe, în penitenciarul de la Chișinău, constituie un pericol pentru Kremlin.

Rezumând, scurgerea în presă a convorbirii telefonice  nu este ceea ce pare la o privire superficială. S-a urmărit nu demisia lui Alexandru Tănase, ci spălarea obrazului lui Veaceslav Platon.

Ministrul Justiției urma să fie doar un fundal credibil  pentru disculparea interlopului. O  probă indirectă a ”nevinovăției” sale.  Retragerea lui Tănase din funcție le-a dat peste cap rușilor toate planurile.