Nu pot începe un editorial pe care-l scriu pe 8 martie fără să urez tuturor celor care serbează Ziua Femeii, doamnelor și domnișoarelor din Republica Moldova, cititoare ale deschide.md, o primăvară frumoasă, lumină în suflet și zâmbete cât mai senine în jur.

Evoluțiile ultimelor zile mă readuc în postura să privesc la alegerile locale pentru fotoliul de primar al Chișinăului, competiție deschisă - după toate probabilitățile - pentru o campanie rapidă și neașteptată de demisia Primarului Dorin Chirtoacă, arestat, eliberat, suspendat și înlocuit din funcție, ulterior demisionar. Iar evoluția este cel puțin interesantă.

Mai întâi, trebuie să subliniem foarte clar faptul că alegerile pentru Primărie nu au fost declarate încă de către Comisia Electorală Centrală. O ședință ce va avea loc luni va decide acest pas, dar simpla reunire la timp – și nu la limita celor 30 de zile de la trimiterea comunicării de către Consiliul Municipal, care ar fi determinat calcule complicate și puneri de acord ale legii ce ridicau problema împingerii alegerilor locale la termen – anunță faptul că vom avea alegeri locale. Asta și anunțul făcut deja de către președintele principalului partid de la guvernare, Vladimir Plahotniuc. Dacă mai adăugăm sondaje de sertar și analize sociologice complexe, care arată formula și profilul de câștigător pentru Chișinău, cel mai probabil vor fi alegeri la 20 mai, dar asta se va decide luni.

Pe de altă parte, trebuie să remarcăm faptul că avem un candidat care a furat startul, cu riscul să fi rămas în ofsaid, dacă nu se organizează alegerile. E vorba despre președintele PPDA, Andrei Năstase. Iar acest gest e făcut fără comunicare cu Partidul Acțiunii Sociale – PAS. Nu mai vorbesc despre formula mai largă a platformei pro-europene de opoziție. Ne-a spus-o chiar Maia Sandu, persoana al cărei profil era cel mai relevant pentru a câștiga aceste alegeri, după cum o arată studiile calitative, cu condiția să candideze susținută de forțele pro-europene și să aibă o abordare cu orientarea clară pro-occidentală și anti-rusă, știut fiind că alegerile la Chișinău se tranșează pe narațiuni geopolitice.

Despre alegerile la Primăria Chișinău, mai notăm poziția anunțată de către PDM, prin vocea președintelui Vladimir Plahotniuc, chiar, care a anunțat că nu va avea candidat și va susține pe cel mai bine plasat candidat și pe cel cu mai multe șanse dintre cei pro-europeni. Mai mult, ne-a spus că asta va valida capacitatea de constituire a unei majorități după alegerile generale.

Trebuie să vă spun că evaluarea mea presupune faptul că orice partid nu participă la alegeri la nivel municipal, dacă ele se organizează până în alegerile parlamentare, va avea un cost resimțit. E vorba despre cele mai importante municipii din țară, Chișinău, capitala, și Bălți, al doilea oraș ca mărime, iar absența din competiție are un impact, ca să nu mai vorbim despre neangajarea propriului aparat de partid în aceste competiții, cele mai mari competiții uninominale după cea pentru Președintele Republicii Moldova. Ajută la profilare, la imagine, la substanța viitoarei competiții.

Pe de altă parte, nu pot să nu admit și argumentele – nepronunțate, dar cunoscute – ale liderului PDM: o situația tradițional slabă în alegerile în Chișinău a partidului său, raționalitatea unui candidat pro-european unic, avantajul susținerii în comun a unui candidat virtual câștigător versus candidatură secvențială individualizată și perdantă, cu performanță modestă evidentă, probată la vot. A fost un pariu, o soluție cu risc mare – las de o parte aici și acum studiile sociologice și profilul de candidat câștigător identificat.

Dar poate gestul cel mai important în acest pariu cu risc important îl reprezintă jocul pentru alegerile generale. PDM și Vladimir Plahotniuc, prin gestul făcut – unul profund strategic și de substanță politică – a jucat, de fapt, reacțiile celorlaltor competitori pentru alegerile generale. Iar competitorii fie nu au analizat corect impactul răspunsului la o asemenea provocare, fie au lăsat nivelul 2-3 din partide să răspundă, cert e că au abordat cam prea lejer subiectul. Vom vedea cu ce efect.

Dacă aș fi fost Maia Sandu - cu atât mai mult cu cât livrasem deja analiza pe subiect de vinerea trecută, iar sondajele și studiile calitative trebuia să le dețină și președinte PAS, fostul candidat la Președinția Republicii Moldova, dacă nu putea să-l întrebe pe consilierul său Igor Munteanu – aș fi ridicat mănușa și aș fi anunțat candidatura, solicitând sprijinul formațiunilor pro-europene partenere, evident a celor de opoziție, pentru această candidatură cu șansă. Susținerea celorlalte partide declarat pro-europene ar fi venit natural, ba chiar o asemenea lansare de candidatură forța ca Vladimir Plahotniuc și PDM să respecte cuvântul dat, iar fapta sa ar fi validat - sau nu – perspectiva încrederii în cuvântul său. Și asta fără costuri pentru Maia Sandu, și fără asocierea cu Oligarhul Rău care a Capturat Statul – eticheta atribuită de opoziție lui Vladimir Plahotniuc.

Nu a fost să se întâmple așa. Deși încă reflectează, Maia Sandu a fost blocată într-un asemenea demers de lansarea candidaturii anticipate și grăbite a lui Andrei Năstase, partenerul său. Firește că schimbul de replici între cele două partide ridică semne de întrebare pentru coeziunea și proiectul comun la alegeri, dar aici PPDA și Andrei Năstase pierd. Profilul său e perdant la Chișinău, un scor slab, cu atât mai mult în competiție cu contracandidați ca Maia Sandu care ar cere voturi pe același bazin electoral, de la dreapta pro-europeană. Un eșec îl descalifică, mai mult, în îngroapă la generale cu tot cu partid, de aceea sper ca mintea cea de pe urmă să permită încheierea cu bine a etapei, odată anunțate formal alegeri, prin candidatul unic și preluarea ștafetei de către Maia Sandu, sau închiderea subiectului să vină prin amânarea alegerilor până la termen. Cert este că, prin gestul său – petrecut după anunțul neinspirat și grăbit de candidatură al lui Andrei Năstase - Vladimir Plahotniuc a împins platforma pro-europeană de opoziție spre scindare și colaps.

Dar aici cei doi parteneri, Maia Sandu și Andrei Năstase, alături de consilierii lor strategici, trebuiau să se aștepte că un asemenea gest nu va rămâne netaxat de strategii guvernării și ai lui Vladimir Plahotniuc. De urmărit și contemplat ieșirea din impasul actual al celor doi, care poate fi transformat într-o victorie doar cu reconvenirea candidatului comun al dreptei pro-europene de opoziție și căutarea unei susțineri cât mai largi, lăsând ca declarația liderului PDM să-și probeze rezultatul prin fapte, la votul pentru Primăria Chișinău.