Noaptea trecută, încercând să adorm, zapam. A meritat, când am ajuns la NTV Moldova, am găsit un film care mi-a fugărit cu totul somnul, lăsându-mă uluit.

Nu, nu mai erau obișnuitele filme cu autorități criminale și milițieni, nici cele cu „faşâști” – la astea cred că tot moldoveanul are deja imunitate. Nici măcar nu era un film cu străinii batjocoriţi, o tradiţie frumoasă încetăţenită de ceva ani în cinematografia rusească (asiatici prezentaţi ca nişte cretini, moldoveni prostani în construcţii etc.). Filmul, făcut în 2014, se numea Russkii harakter (Caracterul rusesc) şi era despre circumstanţele „luării” Crimeii.

Sinopsisul e destul de clar, pentru că s-a mers pe contrastul alb-negru. Adică: rusul – alb, ucraineanul – negru. Un ofiţer rus din Sankt-Petersburg se întoarce în Crimeea, la înmormântarea bunicului şi găseşte localitatea terorizată de oligarhi şi „banderovişti”. Sunt terorizaţi desigur ruşii, de către ucrainenii prezentaţi ca nişte tâmpiţi, criminali, trădători şi violatori. Ofiţerul reuşeşte să mobilizeze populaţia, care se apără cu ce poate, când ucrainenii vor să-i alunge ca să-şi vadă de business: de la arme de vânătoare, crucea preotului şi automate Kalaşnikov. Preotul e împuşcat cu crucea în mână, iar când localnicii încep să se retragă şi ofiţerul e rănit, deasupra lui apare Moscova, prezentată prin câteva elicoptere furioase. 

De ani de zile merg pe litoralul ucrainean, desigur că prezentarea ucrainenilor ca pe nişte criminali tâmpiţi e o prostie maximă. „Circumstanţele” ocupării Crimeii de asemenea sunt nişte gogoşi. De altfel, despre asta spun spectatorii ruşi care comentează „filmul” pe site-urile specializate. Păi de ce atunci ni se pun pe tavă filme la care şi ruşii vomită? Răspunsul e în filmele cu gastarbeiterii cretini.    

În Moldova minoritatea ucraineană e mai mare decât cea rusă. Şi deşi legea antipropagandă a trecut, NTV Moldova (şi nu numai) ne prezintă filme agresive în care ucrainenii sunt batjocoriţi, caricaturizaţi, cum erau până acum „nemţii-faşâşti”. Chiar şi dacă nu am avea o opinie, să zicem că e bătălia ruşilor şi ucrainenilor, atunci de ce astfel de filme sunt date la televiziuni moldoveneşti?

Russkii harakter nu are nimic artistic în el, doar minciuni şi propagandă. Concluzii? Nici o concluzie, probabil aţi zapat şi voi pe 23 februarie şi l-aţi văzut pe Iosif Kobzon cu corul armatei la Prime şi beneficiile integrării în uniunea vamală la acelaşi NTV Moldova.