Aproape în fiecare film despre război, se „ia” câte-un oraş. Nu doar în Al doilea război mondial, deşi despre el am văzut cele mai multe filme. Apropo, odată cu începerea funcţionării legii antipropagandă, ştirile s-au dus, dar au rămas filmele despre război, despre Al doilea război mondial, firesc!

Oraşele în continuare „se iau” la noi, dar nu e vorba despre „luări” ca pe vremuri, cu bâte, grenade, avioane, tunuri, ci, cel mai adesea, prin bătălii geopolitice.

Săptămâna trecută am fost martori la două demisii răsunătoare ale primarilor: la început şi-a dat demisia Renato Usatâi din fotoliul de primar din Bălţi, apoi Dorin Chirtoacă din primăria capitalei. Renato Usatâi oricum n-a avut nici o putere la Bălţi, chiar şi când a stat în Moldova el era mai mult preocupat de Chişinău, astfel că între două ture de karaoke din centrul Bălţului, el lăsa oraşul de izbelişte, în propriul gunoi. De când e dat în căutare internaţională, distanţa dintre Usatăi şi Bălţi a crescut, singura legătură fiind pseudo-conferinţele live din Moscova. Paradoxal, dar orice pas ar fi făcut el, era aplaudat de susţinători: referendum? Bravo, referendum! Desimisie şi anticipate? Bravo, demisie şi anticipate! E un teatru al absurdului greu de imaginat.

Nici Dorin Chirtoacă nu mai avea putere în Chişinău, deşi trecuse de referendumul socialist pe cai albi. Suspendat, aflat în arest la domiciliu, Chirtoacă nu mai conta pentru capitală. El s-a trezit într-o ecuaţie mai delicată: să le dea voie duşmanilor săi dintotdeauna, socialiştilor, să se joace cu anticipatele sau s-o lase pe Silvia Radu, care i-a luat locul şi îl mai şi critica pe deasupra? Până la urmă i-a mulţumit pe toţi: şi Silvia Radu s-a instalat la primărie, şi socialiştii urmează să aibă anticipate. Gândindu-ne la altă primărie cu probleme, cea a orheenilor – cu Şor cercetat, dar la conducere, ne întrebăm dacă Dorin Chirtoacă vrea să candideze din nou.

În mai vom avea alegeri locale pentru două oraşe mari ale Moldovei. Iarăşi „bătălii geopolitice”, iarăşi se va vota direcţia, nu primarul. Recunosc că de data asta aş fi ales un subotnic în locul „bătăliei”. Pentru că noi, tot mai turmentaţi, votăm direcţia, iar pungile goale au împânzit toată Moldova.