Chișinăul a avut ani la rândul un primar unionist, Dorin Chirtoacă. Timp de 10 ani acesta a condus orașul, a avut o mare susținere populară, iar partidele pro-europene din Moldova au preferat să îl ajute de fiecare dată, uneori evitând chiar să își pună candidați puternici,ca să oprească astfel posibila ascensiune a PSRM. Liberalii lui Chirtoacă și ai lui Ghimpu au avut Chișinăul la picioare.

 Activitatea lui Chirtoacă s-a axat mai mult pe lupta geopolitică, pe războaie, pe segmentarea electoratului. A fost mai ușor să facă politică, decât să administreze orașul.  De aceea, Chișinăul are azi probleme grave, sunt domenii în care nu s-a intervenit deloc în ultimii 20 de ani. Un oraș frumos, bine construit la început, dar care pare acum ca o haină ruptă și peticită, roasă de vreme, învechită și ponosită.

Din păcate, Chirtoacă n-a știut să profite - în sensul bun al cuvântului - de susținerea cetățenilor, a ”consumat” ideea  unionismului ducând în derizoriu acest curent. Cotele din sondaje spun totul. Primarul Chișinăului nu a reușit să demonstreze că poate fi un primar cu viziune, nu a pus în valoare  susținerea financiară pe care România ne-a acordat-o de-a lungul anilor, nu a putut să închege o relație durabilă și consistentă cu administrația Bucureștiului. Au existat declarații de susținere, au fost vizite și întâlniri, dar cam atât.

România a ajutat Moldova, a construit drumuri, a reparat școli, a donat autobuze, mai toate acestea fiind făcute în special pentru zonele rurale. La nivel de administrație locală, Chirtoacă nu a reușit să fructifice susținerea României.

În aceste zile, am văzut o schimbare de paradigmă. Relația dintre Primăria Chișinăului și cea a Bucureștiului pare să intre într-o nouă etapă. Semnarea protocolului dintre Gabriela Firea și Silvia Radu, asumarea unor direcții de acțiune concrete sunt dovezile unei schimbări de abordare. ”Unirea” clamată de Chirtoacă se face altfel, fără declarații sforăitoare, fără metafore  de genul ” frații despărțiți de Stalin”, cu un accent pus mai mult  pe consistența gestului și mai puțin pe simbolistica declarațiilor. Este adevărat, e prea devreme să ne bucurăm câtă vreme nu ne-am convins că direcția pe care a pornit Silvia Radu va deveni o cărare bătătorită. Trebuie, însă, să apreciem și să încurajăm această pornire. 

Gabriela Firea a venit să ofere ajutor concret în câteva domenii cheie, sănătate, educație cultură. Primarul Bucureștiului vine și pune o cărămidă la ”unirea făcută altfel”, continund astfel politica dusă de Guvernele României din ultimii 10 ani, oferirea de resurse pentru repararea școlilor,  pentru repararea unor obiective culturale, construirea și repararea drumurilor.

Silvia Radu, Primarul Interimar al Chișinăului, reușește să își ia Bucureștiul partener în câteva proiecte importante ( Renovarea Maternității NR 1, cea mai mare din Moldova, renovarea Liceului Mihai Eminescu) dar la fel de important este și efectul pe care l-a obținut din punct de vedere politic, recunoașterea ca partener de discuții de către unul din cei mai puternici lideri din România, primarul Bucureștiului având cea mai mare legitimitate după Președinte, datorită bagajului mare de voturi.