Înainte de-a ajunge la putere, politicienilor moldoveni le place să se laude cum vor rezolva ei problema transnistreană. S-a lăudat Voronin și nici măcar n-a fost lăsat să treacă Nistrul la înmormântarea mamei sale. S-a lăudat Filat și a semnat un act prin care ceda mănăstirea Noul Neamț din Chițcani separatiștilor și s-a plimbat la braț cu Șevciuk, s-a lăudat și Dodon, în timp ce Krasnoselski îl face personaj de bancuri.

Desigur că nici nu e ușor să găsești o soluție pentru Transnistria, atâta timp cât acolo stau trupele rusești și fac continuu manevre. Dar există și varianta ca politicienii să nu mai mintă și să nu propună soluții cretine, de râsul curcilor. Totuși ei nu se pot abține, probabil că s-au obișnuit că minciunile dau rădăcini în Moldova și-i mențin la putere. Pentru Voronin, dar și pentru Dodon, găsirea unei soluții e și mai usturătoare, pentru că ei au ajuns în fotolii prezidențiale dându-se mari cu relațiile lor călduroase cu Rusia. Voronin s-a lecuit destul de repede, că e prea orgolios și nu i-a plăcut să stea în anticamere. Dar Dodon încă mai rabdă, Moscova e locul unde face naveta, nici măcar nu poți spune că e în excursie. 

Mintea odihnită a socialiștilor a mai găsit încă o soluție pentru rezolvarea crizei transnistrene: introducerea patronimicului în actele moldovenești. Oare cum nu ne-am gândit noi la așa ceva? Patronimicul în acte, după socialiști, ar rezolva „relațiile interetnice și interconfesionale”, ar șterge cu buretele tensiunile, ar fi, nici mai mult, nici mai puțin „un element cheie al bunei guvernări.” Staţi, că nu-i tot, iată şi cireşica de pe tortul socialiştilor: „Un alt aspect important de luat în considerare este că în localitățile din stânga Nistrului locuiesc 240000 de cetățeni ai Republicii Moldova. Pentru ameliorarea dialogului de soluționare a diferendului transnistrean și reîntregirea R.Moldova este foarte important să existe un cadru normativ care să reglementeze prestarea serviciilor de stare civilă.” 

Gata, acum dacă vom băga în acte „Nikolaevici”, „Gheorghevici”, „Vladimirovici”, vom trăi toţi ca nişte domni, Moldova va fi prosperă, spre invidia tuturor, iar trupele ruseşti vor pleca din Transnistria, care se va alipi paşnic de Moldova. Proiectul de lege însă ar putea fi îmbunătăţit, să adăugăm ca erată un pod de iarbă, ca în textul lui Vitalie Colţ, Pacea din Transnistria, din antologia Opt: 

„Hai să facem un pod

s-o trecem peste Nistru!

Nu unul de lemn

Nu unul de fier

Nu unul de flori

Ci unul de iarbă (...)

Hai să batem un cui

în podul de peste Nistru

în podul de iarbă.”