Socialistul Vlad Bătrâncea a trimis în această dimineață o notă de protest autorităților române, declarându-le război. Indignat de faptul că Traian Băsescu a trecut de mai multe ori Prutul și că în unele orașe și raioane ale Republicii Moldova se sărbătorește Centenarul Unirii, deputatul socialist s-a supărat așa de rău că s-a gândit să declare, nici mai mult, dar nici mai puțin, decât război celui de-al doilea stat românesc din Europa.

Intrepidul și neînfricatul deputat socialist s-a deplasat în acest scop pe malul râului Prut, cu un megafon, în care și-a sonorizat declarația de război. Este pentru prima dată în istoria lumii când un singur om, și ce om?!, un deputat socialist!, pornește de unul singur un război contra unei țări. Dar nu chiar de unul singur, Vlad Bătrâncea , însoțit de câțiva tovarăși de partid și de câțiva vecini de scară, a trecut pe la ora două Prutul decis să ocupe localitățile din partea cealaltă a râului.

Câțiva ziariști străini prezenți la prima ofensivă militară a temerarului Ilia Moromeț și a tovarășilor săi au relatat că acesta era legat la braț cu panglica Sfântul Gheorghe, avea în mâna dreaptă un revolver, și în mâna stângă un drapel roșu.

Însoțit de tovarășii săi de luptă, Vlad Bătrâncea alerga să ocupe primul deal din partea cealaltă a Prutului, strigând:

 -V-ați speriat, nu-i așa? Uite așa o să ocupăm noi și Bucureștiul!

Vlad Bătrâncea alerga fluturând drapelul roșu deasupra capului, urmat de tovarășii săi.

Un cioban care cobora cu oile dealul nu înțelegea ce se întâmplă. I-a văzut că aleargă spre el, dar a crezut că arde ceva și s-a pornit în întâmpinarea lor, cu toată turma de oi, înaintea lui, dorind să-i ajute.

Când au văzut că oile îi înconjoară,Vlad Bătrâncea și tovarășii lui au luat-o la fugă, ca să iasă din mijlocul turmei. Dar nu reușeau. Au căzut, s-au ridicat, iar au căzut și s-au murdărit din cap până în picioare. Ciobanul i-a găsit prăbușiți între oile sale mai să-și dea sufletul.  Nu a putut scoate un cuvânt de la ei. Când l-au văzut profilându-se deasupra lor, tovarășii au luat-o la sănătoasă abandonându-și pe câmpul de luptă steagurile, revolverul de carton și panglicile Sfântului Gheorghe. Panglicile Sfântului Gheorghe, ciobanul le-a legat de cozile oilor, iar cu drapelul acela roșu și-a șters cizmele. Iată așa un cioban român,fără să-și miște un deget, a pus punct unei conflagrații mondiale pe care erau gata-gata s-o provoace niște nebuni

Vlad  Bătrâncea și tovarășii lui , cu coada între picioare, au trecut vama  și au luat-o pe jos spre Chișinău și, probabil, că încă și la ora asta mai merg pe drum. 

NOTĂ AUTOR: Parantezele deschise de mine au un caracter de ficțiune și trebuie abordate ca atare