Să-l asculți pe Dodon, dacă ai răbdare, poate fi distractiv. E ca în emisiunea „Copiii spun lucruri trăsnite” sau măcar ca în „Gospodari fără pereche”. Ieri, cu ocazia Zilei Culturii Naționale și a zilei de naştere a lui Mihai Eminescu, Dodon a fost pe furiș la bustul poetului de pe Aleea Clasicilor. A pus poze pe facebook și a mers cu televiziunea rusă propagandistică NTV. Ce să zici, marele revoluționar s-a trezit cu noaptea-n cap pentru Eminescu! Sau de frica oamenilor?

Nu e prima oară când Dodon o dă cu oiștea-n gard cu privire la Eminescu. În ianuarie 2017, pe pagina președinției eram anunțați că se împlinesc „127 de ani de la trecerea în eternitate a poetului”.

Tot ieri am auzit o groază de banalități de la oameni inteligenți despre Eminescu. Banalitățile sunt periculoase, pentru că plictisesc, iar uneori o iau razna, ca în discursurile lui Dodon. Înainte de-a deschide gura, noi trebuie să ne gândim să nu fim ca Dodon, să nu vorbim ca Dodon. Care, pe parcursul anilor, în preajma bustului lui Eminescu, a spus:

 2012 - „Eminescu nu ne dezbină ci ne consolidează, iar noi, socialiştii optăm pentru păstrarea şi promovarea valorilor neamului nostru” 

2013 - „Apreciez opera renumitului versificator, este actuală în toate timpurile, inclusiv pentru conjunctura politică de astăzi a ţării noastre”

2015 - „Eminescu a scris mai multe versuri… El s-a născut la Botoșani, Moldova, pe pămînt moldovenesc, în Moldova istorică, care are mai mult de 655 de ani”. 

"Una dintre poeziile lui Eminescu 'Împărat și proletar' este foarte actuală pentru ziua de astăzi"

2016 - „Când o să vină Ghimpu să puneți. Să se trezească din somnul cel de moarte”

2017 (iunie) - „Fiecare popor are anumite personalităţi cu care se poate mândri, indiferent de timpul care a trecut de la naşterea sau de la decesul acesteia. Noi, poporul moldav, ne mândrim cu Mihai Eminescu, geniul literaturii noastre”

 „marele poet s-a născut pe pământ moldovenesc, la Botoşani, în 1850, şi la vârsta de 39 de ani s-a stins din viaţă. Cred că fiecare cetăţean al Republicii Moldova îl cunoaşte pe Eminescu şi opera sa, care este actuală până în prezent. Noi ne mândrim că avem aşa un pământean, apreciat la nivel mondial”.

2017 (ianuarie) - „E poezia care la această etapă ar fi cea mai actuală. O adresez criticilor mei. Care sunt și care e bine să fie. Critica este bună”

”Eu cred că trebuie să ne mândrim cu toții că avem așa personalități în istoria noastră. Cred că fiecare dintre noi trebuie să cunoască măcar câteva versuri din Mihai Eminescu. Începând cu Luceafărul, dar astăzi o să vă recit câteva versuri din Criticilor mei”.

2018 – „Astăzi, cînd se împlinesc 168 de ani de la naşterea marelui poet Mihai Eminescu, am depus flori la bustul scriitorului de pe Aleea Clasicilor din Grădina Publică „Ştefan cel Mare” din Chişinău. Marele poet s-a născut în Moldova, în Botoșani, în 1850. Opera lui Mihai Eminescu este actuală mereu, indiferent de epoca în care trăim. Creația scriitorului ne reprezintă în mare măsură, este foarte valoroasă și trebuie transmisă din generație în generație”.