Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, în reuniunea Subcomitetului APCE pentru conflicte înghețate, a decis să aducă la discuții, pe 16 ianuarie, doi reprezentanți ai separatiștilor nistreni. De ce a decis organismul responsabil de supervizarea drepturilor omului să ofere o tribună separatiștilor, într-o regiune unde nici o formă de monitorizare internațională a drepturilor omului nu are acces, e greu de explicat, chiar și prin dorința de a audia și cealaltă parte în conflictul nistrean. Încălcări grave ale drepturilor omului și a cetățenilor din regiunea separatistă a Republicii Moldova se petrec pe scară largă, așa cum avertizează în mod repetat Promo Lex, organizație neguvernamentală care se ocupa, până acum câțiva ani, de monitorizarea situației pe această dimensiune și care a fost interzisă și expulzată de pe teren. Nu-i vorba, că nici alte instituții – vezi OSCE, cu precădere biroul local de la Chișinău – nu par să se preocupe deloc de această situație, ba chiar nici autoritățile de la Chișinău nu utilizează acest instrument al drepturilor omului pentru a monitoriza și sprijini cetățenii din dreapta Nistrului prin intervenție internațională.

După cum era de așteptat, separatiștii au folosit din plin această realitate, după cum relata chiar deschide.md zilele anterioare. Potrivit unui comunicat al așa-numitei președinții din stânga Nistrului, reprezentanții regiunii secesioniste vor cere de la tribuna APCE, independența Transnistriei. Potrivit liderului separatist Vadim Krasnoselski, acesta și pseudo-președinția sa a organizat o ședință de pregătire a delegației separatiste pentru reuniunea din 16 ianuarie de la Paris, acolo unde reprezentanții autorităților neconstituționale de la Tiraspol, Vitalii Ignatiev și Alexandr Șerba, vor comunica faptul că interesul de bază al separatiștilor transnistreni este acela de a deveni independenți.

„APCE este o platformă internațională serioasă. Eu vreau ca voi, încă o dată, să expuneți principiile independenței noastre. Astăzi nu e cazul să discutăm despre un dialog politic, deoarece pentru acesta nu este pregătită nici Moldova nici Transnistria. Deocamdată trebuie să vorbim despre probleme concrete de care depinde viața oamenilor simpli”, a declarat Krasnoselski. Deci Tiraspolul nici nu vrea să audă de negocieri sau statut, ci doar de avantaje punctuale pentru sine și cetățeni, asumarea de către Chișinău a unor costuri și plăți față de cetățenii aflați în stângă Nistrului, fără să conteze cum se plătesc și cât valorifică discreționar autoritățile separatiste.

În același timp, tot ieri a fost anunțat un alt eveniment legat de Consiliul Europei și APCE. Președintele comisiei Camerei Publice pentru dezvoltarea diplomației publice, cooperării umanitare și conservării valorilor tradiționale a Federației Ruse, Elena Sutormina, a sesizat Consiliului Europei în legătură cu promulgarea în Republica Moldova a Legii pentru modificarea și completarea Codului audiovizualului (legea anti-propagandă considerată o încălcare a drepturilor omului prin faptul că situația duce la reducerea numărului și a vizibilității canalelor rusești în Republica Moldova.

Dealtfel și purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, a anunțat că Rusia își rezervă dreptul de a riposta la promulgarea în Republica Moldova a Legii pentru modificarea și completarea Codului audiovizualului (legea anti-propagandă). Ceea ce nu spune Moscova este faptul că Legea pentru modificarea și completarea Codului audiovizualului, promulgată la 10 ianuarie, se referă strict la dezinformare și programe informative și de dezbatere politică și militară rusă, nu despre restul programelor televiziunilor ruse, și că Moscova poate rezolva problema aderând la regulile europene ale televiziunii transfrontaliere și respectând prevederile din acest document european, îndeplinite de statele membre UE, Republica Moldova și Ucraina, de exemplu.

De ce ar fi ales APCE să ofere trambulină separatistă tocmai acum, după Anul nou pe stil vechi și în plină perioadă a sărbătorilor în spațiul post-sovietic ortodox de rit vechi? Cine a dat un asemenea cadou Tiraspolului? De ce Chișinăul este, la rândul său, ostracizat? Cum va reacționa atât noul ministru al Reintegrării, abia instalat? Cum vor reacționa celelalte delegații europene? Rămâne de văzut. Cert este că, dacă această ocazie e utilizată de separatiști pentru a cere independența și a face propagandă de la o asemenea tribună, va fi demitizată ideea cooperării și a dorinței Tiraspolului de a fi constructiv în fața reacționarului Chișinău și toată lumea europeană va vedea că neconstructivă este partea separatistă. Pentru cei care mai aveau dubii. Dar de ce să obții acest rezultat, altfel o evidență, și marginal pe deasupra, oferind o tribună europeană de prestigiu separatiștilor?