După ce judecătoria Basmannâi din Moscova l-a anunțat pe Vlad Plahotniuc în căutare internațională încă din 30 noiembrie, acuzat de „tentativa de omor, comis de un grup de persoane motivat de ură politică, ideologică, rasială, etnică sau religioasă”, ieri, după recurs, fără vreun avocat trimis de democrat, și-a menținut aceeași poziție. Acest lucru amintește de perioada sovietică, când judecățile erau formale, nimic neîmpiedicând torționarii să bage un om în lagăr, dacă a ajuns pe o listă neagră. Spun asta pentru că Interpolul a refuzat solicitarea Rusiei de a-l anunța în căutare internațională pe Plahotniuc, argumentând că decizia judecătoriei rusești este una politică.

Învinuirea democratului s-a făcut la pâra lui Renato Usatâi, care a denunțat autorităților ruse că Plahotniuc l-ar fi vrut mort. Desigur că e un mare circ, Usatâi fiind dat pe bune în căurare internațională, nu pentru altceva, ci pentru tentativă de omor asupra lui Gherman Gorbunțov, dar în cazul lui, din motive, să le zicem economico-banditești, nu politice. Dacă Usatâi ar fi avut vreo probă cât de cât plauzibilă, Interpolul ar fi respectat decizia judecătorilor ruși, dar se pare că nu are nimic în buzunar, în afară de aruncarea găinii moarte în curtea vecinului.

Usatâi are reacții ca un copil nedezvoltat, încearcă să facă ping pong cu acuzațiile serioase care i se aduc:

„- Ai încercat să-l omori pe Gorbunțov.

- Ba tu ai încercat, tu vrei să mă omori și pe mine!”

Iar judecătorilor ruşi, care iau hotărâri politice, le convine de minune un denunţător ca Usatâi. Mai mult, autorităţile ruse ignoră că Usatâi e dat în căutare internaţională, el are rolul lui la Moscova de idiot util.

În paralel, în Moldova în sfârşit a fost votată legea aniti-propagandă, care a fost primită în Rusia ca lege rusofobă. Nu, tovarăşi, e vorba de propagandă, nu de ruşi, faptul că Moscova intoxică lumea cu ştiri false propagandistice nu are nimic cu xenofobia. Înainte de anunţul conform căruia Moscova va riposta la legea moldovenească anti-propagandă, hărțuirea oficialilor începuse deja. Plahotniuc, în schimb, după apariţia legii şi a dosarului penal în Rusia, ar trebui să se lecuiască de emisiunile ruseşti ca Vremea pokajet de la Pervâi kanal pe care le retransmite de câteva ori pe zi la Prime. Nu de alta, dar pe lângă faptul că oferă emisiuni în care sunt înjuraţi moldovenii, americanii, ucrainenii, polonezii, cam toţi ne-ruşii, s-ar putea trezi cu emisiuni dedicate în exclusivitate lui, în care să i se toarne zoaie în cap şi unde să aibă parte de acuzaţii foarte dure.

Din tot carnavalul acesta prostesc, până la urmă are de câştigat tot Plahotniuc. Încercând să-l murdăreasacă, de fapt Kremlinul ni-l arată ca pe cel mai mare promotor al integrării europene. Ceea ce e desigur un lucru bun, îi creşte imaginea, în loc s-o terfelească, dar ceea ce, știm bine, e departe de adevăr.