Aseară, în timp ce îmi vedeam de ale mele, am lăsat televizorul la ProTV. A început un film, 6 gloanțe, cu Van Damme în rolul principal, care intrase într-un club-cuibușor de nebunii al pedofililor. Mi-a atras atenția ceea ce se numea un teanc de bani în film: niște bancnote de 200 de lei moldovenești prinse cu o agrafă. În acel moment filmul m-a făcut mai atent.

Într-adevăr, era vorba despre Moldova, iar Van Damme era un măcelar, fost soldat (în Legiunea străină, desigur), care ajuta părinții să-și recupereze copiii de la rețelele de traficanți de minori. După această introducere a început o aiureală maximă. Nu prea m-a interesat filmul, ci aiureala pe temă liberă, având ca reper Moldova.

Pentru început, spun că singurele cadre din Chișinău au fost de vreun minut, în rest totul s-a filmat în București. A apărut în secvențe până și Casa Poporului, bine că nu și Zidul Chinezesc. Știu că americanii de la Hollywood sunt ignoranți, dar parcă să calicești doi iepuri dintr-un vânt e prea de tot, chiar dacă îl ai în film pe Van Damme. Până și eu, din Chișinău, recunoșteam locurile din București, ca să nu mai vorbim de bucureșteni. M-am gândit cu milă la spectatorii americani, care, dacă ar fi la fel de ignoranți ca cei care au făcut filmul și ar vrea să vadă Chișinăul, ar avea o mare surpriză.

Nu, Chișinăul nu e un cuibușor de pedofili, cum e prezentat în 6 gloanțe. Nici Bucureștiul, care se vrea Chișinău în film, nu e. Dar producătorii și-au permis să abereze plasându-și scuza chiar la început:

„- Vreau să zic că până de curând, Moldova nu prea era o ţară adevărată, ci era o parte a Uniunii Sovietice.

- Deci, există limba moldovenească?

- Oficial, da, dar din ceea ce am citit, este un dialect românesc. Se pare că mulţi încă vorbesc rusa.

- Ei bine, sper să vorbească şi puţină engleză”.

La cât de ignoranţi şi de prost informaţi, cei care au făcut filmul măcar au rezolvat problema limbii, ceea ce încă nu s-a întâmplat la noi. Ceea ce înseamnă că suntem mai aiuriţi decât Van Damme în acest film aberant. Van Damme e mai informat până şi ca Dodon, care se crede preşedinte. Ce vreţi să creadă străinii despre noi, dacă alegem un preşedinte care nu ştie ce limbă vorbeşte, care-i istoria lui?

După 6 gloanţe, la ProTV a urmat filmul Supravieţuitoarea cu Milla Jovovich şi Pierce Brosnan. Alt film aiuritor, cu actori buni, buşit din cauza corectitudinii politice duse la maximum. În acest film personajul negativ, teroristul, era român, doar ca să evite să zică ceva de arabi. Ce să zic? Noi suntem pentru americanii de la Hollywood cum e raportul Kroll 2 pentru noi. Ne putem linişti doar cu un lucru: filmele astea sunt de fapt despre politicienii care ne reprezintă, nu despre noi. 

P.S.: În 6 gloanţe apărea şi ceva bun, de viitor: autostrada Volga. Americanii încă n-au aflat că noi n-avem nici măcar o autostradă. În schimb, avem glod şi gropi pentru toată planeta.