Am fi putut avea un candidat unic al dreptei, un candidat proeuropean, care l-ar fi putut zdrobi pe dezorientatul sau orientatul spre gubernismul rusesc Dodon. Sondajele ne-au arătat că acest candidat ar fi putut fi Maia Sandu. La început i s-au alăturat platforma-partid DA, PLDM-ul. Ieri, surprinzător pentru orgoliu, dar logic din punct de vedere politic, şi PD-ul i s-a alăturat. Dar Maia nu vrea.

Cu fiecare apariţie la TV, în dezbaterile electorale, Maia Sandu îşi „dezbate” posibilii alegători. Foarte agresiv, ea a respins electoratul democraţilor, numind oferta „măr otrăvit”, „joc murdar”, iar pe Lupu şi Plahotniuc „nişte laşi”. Gestul democraţilor are mai multe cauze: interne, pentru a-şi adăuga capital politic; externe – pentru a păstra cursul european al Moldovei. Probabil în timp vom înţelege mai bine. Şi răspunsul lor la jignirile „candidatului dreptei” este unul moderat: „Considerăm că este o reacție emotivă și inadecvată, care transmite un mesaj agresiv electoratului PDM și îl bulversează. Ne exprimăm speranța că electoratul nostru va trata cu înțelegere acest moment și va vota duminică în favoarea continuării parcursului european al Republicii Moldova. Facem apel la responsabilitate și maturitate politică, la echilibru, la evitarea unor declarații tari, care ar putea demotiva electoratul pro-european”.

Şi Iurie Leancă a avut ieri un anunţ pentru presă. Cu toţii ne-am gândit că probabil se retrage, tot în favoarea Maiei Sandu. Doar că între timp îi apăruseră declaraţiile acesteia. Nu ştiu dacă Leancă s-a răzgândit sau nu, în seara asta vom vedea. Pe de altă parte, Dorin Chirtoacă i-a spus Maiei în confruntarea de la Moldova 1 că liberalii s-ar putea retrage şi s-o susţină dacă ar sprijini proiectul unirii cu România. Nu şi nu, chiar dacă primarul i-a dictat în direct, ca la copiii mici, cum să-şi ceară scuze de la electoratul democrat, pe care îl jignise anterior.

Nu ştiu ce consilieri are Maia Sandu, dar e învăţată prost. Şi în acest moment încă e posibil ca alegătorii să se reorienteze. Cine vrea parcurs european îi poate vota pe Leancă, Ana Guţu, Mihai Ghimpu. Agresivitatea ei este jignitoare şi stupidă. Iar ea, dacă ar trece în turul doi, nu ar deveni un preşedinte dorit, ci un rău mai mic, cum se întâmplă de obicei la alegerile din Moldova.