Stăteam în spatele soţilor Ciobanu în mijlocul barului Valentina şi îmi roteam, la fel ca şi ei, gâtul în toate părţile. În sfârşit, Ştefan a ochit o masă în vecinătatea unei nămile cu o faţă lunguiaţă şi ochi absenţi şi ne-am pornit cu toţii spre ea. Încă eram pe drum, când i-a făcut un semn cu mâna chelnerului să se apropie de masa de care şi noi ne apropiam. Vecinul nostru trăgea dintr-un LM şi studia peretele verzui de deasupra tonomatului. Un tip tuciuriu încremeni în faţa noastră, cu un meniu în mână şi îşi înfipse privirile în ochii lui Ştefan.

-Trei beri Chişinău blonde, îl înfruntă soţul Corinei şi baloacheşul se făcu nevăzut în spatele tejghelei.

 Cât ai bate dintr-un picior, lunganul se luă după chelner. Nu ştiu ce-i trânti între patru ochi, dar curdul porni tonomatul şi răsună o melodie a Zamfirei.

-Mai ţii minte cum ai dormit acum trei ani la mine, la Braşov? mă iscodi Ştefan, între două înghiţituri de bere.

-Cum aş putea să uit, i-am confirmat eu. Îţi mai sunt şi acum recunoscător pentru noaptea aia.

-Îţi imaginezi, iubi, o cuprinse Ştefan pe Corina de talie, l-am găsit pe tipul ăsta din Chişinău dormind pe o bancă din parcul Tractorul din Braşov, la ora unu noaptea. Numai el putea face una ca asta!

Am mai înghiţit două gâturi de bere.

-Nu-mi ajungeau bani pentru un loc în hotel şi am ales să dorm în parc. Dacă nu ar fi trecut Ştefan pe la ora aia pe acolo, probabil, că m-ar fi prins dimineaţa pe banca aia îngustă şi aspră.

Corina îşi dezlipi mâinile din mâinile lui Ştefan şi-şi aprinse o ţigară.

-Da tu ce dracului căutai pe la unu noaptea prin parcul Tractorul?

- Mergeam la cămin.

- Prin parcul Tractorul? Hei las-o mai moale. Că parcul ăla e tocmai lângă gară.

-Ei bine, îţi spun, căutam fete.

-Fete?

-Da, fete, mai ales că pe atunci încă nu te cunoscusem şi eram singur.

-Fete, prin parcul Tractorul? Numai un idiot putea căuta fete în parcul Tractorul. Dacă aş fi ştiut mai de mult amănuntul ăsta, nu m-aş mai fi căsătorit niciodată cu tine.

-Ei bine, iubi, dar eu pe atunci nu te ştiam.

-Asta nu schimbă datele problemei. Auzi tu, să cauţi fete în parcul Tractorul? Dar pe acolo se afişează cele mai ieftine curve din Braşov.

Am înceract să deschid gura, dar Ştefan se răsti la mine.

-Tu să nu te bagi.

Apoi se întoarse spre Corina şi o injectă cu ochii.

-Da tu de unde ştii că pe acolo se afişează cele mai ieftine curve din Braşov? De unde?

Corina se ridică în picioare şi îl izbi cu o palmă în piept.

-Bă, tu să nu strigi la mine, bă, că eu te pot face piftie, dacă vreau. Scursură ce eşti.

Corina îl mai pocni o dată cu o palmă în faţă şi ieşi din bar trântind uşa. Ştefan fugi după ea. Curdul răsări în faţa mea, dar dispăru după ce mă măsură cu privirile din cap până în picioare. În timpul ăsta, eu îmi pipăiam înfrigurat buzunarele vrând să înţeleg dacă îmi vor ajunge sau nu bani pentru a le plăti şi berile lor. Nu-mi puteam da seama. Pe de altă parte, nu aş fi vrut să-i scot din buzunar şi să-i număr sub ochii indiscreţi şi bănuitori ai chelnerului. Se pare că aveam bani doar pentru două beri. Dacă ei nu se întorc, atunci am intrat la apă. Dar Ştefan şi Corina s-au întors şi s-au aşezat, de data asta, faţă în faţă.

-Iubi, iubi, o apucă Ştefan pe Corina de mână, dar aceasta se uita absentă pe fereastră.

Lunganul se porni iar spre tonomat, plăti pentru o melodie a lui Iurii Antonov şi se întoarse îngândurat la locul său. Se pare că acest cântec o făcu pe Corina să surâdă. Zâmbetul Corinei îl încurajă pe Ştefan să mai comande trei Chişinău.

- Şi atunci seara tot bere am băut!

-Numai că aia era mai gustoasă.

-Da, fiindcă era Ciucaş, îmi confirmă Ştefan.

Nici una, nici alta, Corina se puse iar în gură cu Ştefan. În bar am rămas numai noi și chelnerul a dat drumul la radio. Un crainic că Traian Băsescu se pregătește să meargă la Comrat!

nota