Mult timp am fost mândru că Moldova are măcar un oraș în adevăratul sens al cuvântului: Chișinăul desigur. Unii sunt mai răutăcioși și spun că orașul nostru e un fel de sat mai mare, dar mie îmi convine. Îmi place că încă poți circula relativ repede dintr-un capăt în altul, că e foarte verde, deși unii chișinăuieni sunt turbați când mai cade câte-un copac, că sunt multe case vechi îngrijite, că acum, în sfârșit, avem tomberoane stradale: o altă mare problemă rezolvată. Îmi place și că oamenii au devenit mai civilizați, spre deosebire de nebunii ani 90.

Avem și alte orașe, dar ori sunt prea mici și aduc mai mult a localități rurale sau cel mult a centru raional (cum e Ștefan Vodă, de exemplu), ori sunt pline de probleme nerezolvate (cum e orașul Bălți).

De fiecare dată când vin prieteni, încerc să le arăt un Chișinău drăguț, chiar dacă nouă ne face deosebită plăcere să ne "pozorâm" capitala. Sunt bucuros să le arăt Valea Morilor, mi se pare foarte plăcut să avem chiar în centru un parc, cu lac și pădure. Îmi amintesc oripilat cum lacul a fost secat în timpul lui Voronin și aveam o groapă imensă în centru, înconjurată de trotuare sparte. Zona centrului vechi de asemenea mi se pare foarte frumoasă, cu căsuțele de la începutul secolului trecut. Dendrariul, e un loc unde găsești multă liniște și verdeață - lucruri atât de necesare pentru un oraș. Și multe alte zone, sunt sigur că și voi aveți locuri în care vă simțiți foarte bine. De exemplu știu că Emilian Galaicu-Păun își plimbă prietenii care vin la Chișinău prin Cimitirul Central. Alți oaspeți vin cu temele făcute: vor să vadă zone despre care au citit sau au auzit (cum e Cimitirul Evreiesc).

Săptămâna trecută la cenaclul Republica al Bibliotecii Naționale au venit pentru o lectură scriitorii Cosmin Perța și Alexandra Turcu. Despre Cosmin Perța putem spune deja că e de-al casei, de atâtea ori a fost la Chișinău. Ca editor a publicat mulți scriitori din Basarabia. Dar Alexandra Turcu a venit în orașul nostru pentru prima oară. A prins și niște zile ploioase, nu prea multe plimbări a făcut. Dar, la plecare, mi s-a făcut rușine de Chișinău. Am mers seara spre autobuz și am rămas surprins să observ că străzile erau în beznă.

Ce se întâmplă cu orașul nostru? De când nu mai e primar Dorin Chirtoacă becurile arse nu se mai schimbă și apare tot mai mult gunoi aruncat pe jos. Am senzația că pierdem ultimul nostru oraș. Cei din Consiliul Municipal ar trebui să se întrebe ce caută acolo. Sau să-i întrebăm noi?