Am votat cu toții greșit, oameni greșiți au ajuns la putere, ne-au condus greșit, apoi s-au rotit între ei. De fiecare dată când mergem să votăm avem impresia că vom schimba lucrurile, că facem un bine. Chiar când spunem că mergem să alegem un rău mai mic. Experiența însă ne arată că am votat de fiecare dată răul cel mare. Ori în Moldova chiar totul e putred, ori noi de fiecare dată greșim.

De obicei, cel mai des ajung la urna de vot pensionarii, persoanele mai în vârstă. La ei a ajuns cuțitul la os, nu mai pot munci normal, ar avea nevoie de o odihnă bine meritată după o viață de lucru. Cei mai tineri spun că pensionarii merg la vot că au prea mult timp liber, dar nu e așa - în spațiul post-sovietic bătrânii votează și din disperare. Votează pentru o pâine, pentru un leu în plus, din cauza asta au fost mințiți de nenumărate ori, cu vorbe, cu sigle (spicușorul ne hrănește!), cu mită.

Mama mi-a spus acum că mai multe femei în vârstă, care merg la biserică, i-au spus că nu mai merg la vot de data asta, că s-au săturat, că nu mai cred în nimeni. Îi văd pe toți candidații la președinție ca pe niște mincinoși și hoți. Chiar și pe cei care n-au furat nu-i mai cred - totul e înainte! Se pare că de data asta bătrânii nu mai pleacă urechea la promisiunile electorale. O bună parte dintre tineri oricum nu votează, ei sunt siguri că au alte lucruri, mult mai importante de făcut. Alții ar vota, dar au ajuns deja la aceeași părere cu părinții și bunicii lor.

Așa se explică succesul lui Dodon, nostalgicii după comunism votează direcția, indiferent de minciunile ce vin pe lângă. Ce contează, dacă oricum totul e o mare minciună? Deși simpatizanții direcției europene sunt în creștere ca procent - asta nu prea se vede la vot. Pe de altă parte, Iurie Leancă, deși a făcut cel mai mult pentru integrarea noastră europeană, stă prost în sondaje. Faptul că a făcut parte din partidul lui Filat e ca o bârnă în ochi pentru alegători. Moldovenii au ajuns să nu mai creadă în nimeni.

Cum ar fi viața în Moldova dacă ar vota toți? Dacă aveți impresia că lucrurile s-ar putea schimba, căutați-vă buletinul pe 30 octombrie.