Mă întreba cineva din Iași de ce mulți moldoveni îl votează pe Dodon și îl simpatizează pe Putin. Întrebarea concretă a fost: ce le oferă aceștia? Sau ce le oferă aceștia față de Uniunea Europeană?

Sunt niște întrebări legitime. Am răspuns: Dodon și uniunea vamală sau cum s-o numi le oferă moldovenilor interdicția de a munci în Rusia și expulzări. Nu doar atât. Există și bonus: embargo pe produsele moldovenești. În schimb avem canale rusești câte vrei, seriale cu fasciști, propagandă din nimic.

A urmat altă întrebare: dar Uniunea Europeană și România ce vă oferă? Păi, nenumărate credite, ajutoare financiare, libertatea de-a circula cu pașaportul biometric moldovenesc, putem exporta produse care nu sunt bune în Rusia, dar sunt excelente în restul lumii. România a permis basarabenilor redobândirea cetățeniei române cu ajutorul căreia am putut ieși din țara-ghetou, a reparat aproape toate grădinițele din țară, de fiecare dată când Moldova falimenta, România sărea în ajutor cu fonduri. Există și un imens ajutor cultural: în Moldova în fiecare an intră donații de mii de cărți românești, Institutul Cultural Român din Chișinău funcționează cât patru Ministere ale Culturii, oamenii de cultură basarabeni merg la cursuri în România ca în țara lor, au rezidențe, le sunt publicate cărțile acolo, primesc ceea ce în mod firesc nu știu dacă Moldova le-ar putea oferi cândva. Studenții noștri pot studia în universitățile românești și au burse mai mari ca românii. Lista ar putea continua.

Cam asta e ecuația. Iar între timp europenii ne repară drumurile, Rogozin ne amenință cu războiul, separatiștii transnistreni fac continuu manevre, iar o parte dintre noi continuă să creadă că înainte era mai bine, că eram mai tineri.

Gândiți-vă ce părere își pot face străinii despre noi: suntem continuu batjocoriți de ruși, dar votăm în masă partidele pro-ruse, suntem un fel de mutanți cu logică deviată. Dacă vreun pictor ar face un portret real al moldoveanului ar ieși ceva foarte absurd, hidos. Ăștia suntem, iar în 2018 ne mai așteaptă alt mare examen, în timp ce România va serba 100 de ani de la Marea Unire.