Cu doar o săptămână înaintea referendumului anti-Chirtoacă, presa rusească din Chişinău a lansat cu mare tam-tam un filmuleţ „bombă” cu primarul suspendat dansând pe marginea unor drumuri din România, împreună cu vechea sa echipă de la primărie. Dacă e vorba de Chirtoacă, brusc toţi blogheraşii crescuţi de Filat şi de PLDM au uitat că e vorba de presa care face propaganda Kremlinului, au uitat că aceasta încearcă să-i sufle într-un loc lui Dodon şi socialiştilor lui, au uitat până şi de obsesia „Plahotniuc”. Pentru că filmuleţul tare le-a mai plăcut, pentru că le place să fie spălaţi pe creier atunci când le convine. Filat nu mai e la putere, dar slugărnicia blogheraşilor a rămas, chiar dacă îi servesc acum pe Dodon şi pe capetele lui pătrate şi socialiste. Amnezia şi prostia, după câte văd, convin multora.

E impresionantă şi munca celor de la „Argumentî i faktî”. E ceva totuşi să faci din nişte imagini banale de amator un „film”, cu prezentarea personajelor de parcă ar fi din clanul Soprano, pe de o parte, pe de alta, „opera” seamănă şi cu un clip turistic pentru Tenerife. Din start ei oricum au mers pe ideea că va prinde la proşti, făcând confuzie între insulă şi o piesă al cărui refren e numele insulei. Păi chiar aşa, dacă a mers tâmpenia cu 30 000 de arabi la alegerile prezidenţiale, de ce să nu meargă şi o tâmpenie cu Chirtoacă?

Ca şi în filmările din garaj, cele de pe drum sunt nevinovate, mai degrabă haioase, ne prezintă o faţă umană a primarului suspendat. Nu-i în Tenerife, nu-i într-un club fiţos, nu-i în saună la sex, ca şeful blogherilor, nu numără şpaga, nu explică cum se fac atacuri raider sau cum se spală banii. Zici că e publicitate pentru Chirtoacă, dacă ar fi pentru un public normal. Dar nu mai e nimic normal în Moldova. Primarul are dreptate să se întrebe cum au ajuns totuşi aceste imagini la presă? Cine a permis scurgerea de informaţii, când i-au fost confiscate telefoanele şi laptopurile? Oare nu ar trebui să zboare nişte capete? Însă iarăşi îmi amintesc că normalitatea n-are nici o legătură cu Moldova.

Între timp pe locul cald al lui Chirtoacă e instalat altcineva, chiar dacă primarul suspendat a câştigat alegerile de trei ori. Asta înseamnă să furi, să ni se fure voturile până la urmă. Iar socialiştii, cu bani pentru alegeri electorale din Bahamas n-au nici o problemă. Chiar dacă Bahamas e Bahamas, nu cu ghilimele, ca „Tenerifele” lui Chirtoacă.