Există săptămâni în care nu prea am chef să mă investesc. Mă apucă așa un dor să mă duc la culcare, nu de alta, dar am uitat cum e să dormi o noapte întreagă de joi spre vineri, și am uneori impresia că tot mai de folos ar fi. Sunt exact săptămâni ca aceasta care s-a scurs. Nici nu-mi vine a zice „investesc” măcar, ci elementar „cheltui”. De vină e, fără îndoială, perioada electorală când toate capătă niște dimensiuni de lume paralelă, de anti-lume. Deși aici totul depinde de punctul de vedere. Poate că tocmai acum şi trăim o perioadă „adevărată”? Poate că tocmai asta și suntem, o gaură neagră: o anti-țară populată de un anti-popor, cu anti-legi și anti-guvernanți, anti-justiție, anti-jurnaliști, ș.a.m.d.? Adică tot, absolut totul, e cu prefixul „anti”, iar noi ne prefacem, de obicei, că nu suntem. Și doar perioada electorala le așează pe toate la loc...

Dar nu am încotro: încă mai sunt în horă. Și am să vă scriu scurt, telegrafic, ce am crezut eu că a fost important în săptămâna care a trecut. Să începem într-o veselie:

CHIŞINĂUL A HRĂMUIT Chișinăul a sărbătorit ziua orașului. Eu nu văd nimic rău în asta. Profită toți. Politicienii mai taie câte o panglică: de această dată a fost inaugurată Scara Cascadelor. Artiștii cântă, bănuiesc că pe bani, orășenii îi ascultă, cu certitudine pe gratis. Acei cărora nu le place – pleacă sau stau acasă. E bine. A fost suficient de bine pentru a produce 28 de „kamazuri” de gunoi!

BARBĂROŞIE – CUZA Președintele raionului Anenii-Noi, Alexandru Barbăroșie, se pare că va deveni deputat în România. Gluma-i glumă, dar ideea-mi place! Nu de alta, dar pentru moment, la capitolul titlurilor oficiale, oficialii noștri, de alde Guma sau Trocin, numai în calitate de inculpați apăreau de cealaltă parte a Prutului.

USATÂI STRÂNS LA ZID Pe bune, Renato ar trebui să stea la umbra zidului Cremlinului, dacă nu dorește să stea între patru pereți. Intermediarul care urma să-l plătească pe Proca a fost arestat, Gorbunţov a vorbit, totul avansează destul de rapid spre un final logic. Usatâi zice că cică ar fi martor într-o anchetă care-l vizează pe Plaha într-o țară din UE și că ar beneficia de protecție. Să i-o zică lui mutu! De ce o zice de la Moscova atunci și nu dintr-o țara UE?

URSACHI – BANDIT ORDINAR Și mai șocante sunt acuzațiile aduse Anei Ursachi, avocata care manifesta alături de DAdaiști și de grupul Petrenco. Ea ar fi omorât singură, fără intermediari.

CCA ACUZĂ Prime TV, Canal 3, Canal 2, Publika TV, Accent TV, NTV Moldova, Jurnal TV, Realitatea TV, TV7 şi RTR Moldova. Este lista posturilor de televiziune cu toxine peste media autorizată. Ați aflat ceva nou? Eu – nu. Consumați bio! Închideți televizorul!

RT FĂRĂ LOVELE Marea Britanie a arestat banii lui Putin. Russia Today a rămas fără conturi. Simbolic. Anunciator chiar. Iar la noi Sputnik.md îi dă bătaie înainte! Ziceam eu – anti-lume...

MORŢI RECRUTAŢI PRIN MAKLER Armata Rusiei recrutează prin anunțuri în ziare în Republica Moldova. Vrei să mori? Alătură-te!

O BUCATĂ DE LAUNDROMAT Transparency International zice că suntem gaură neagră. Văleu! Ne-am speriat. Cică suntem laundramat. Băi, fraților, nu vă fie cu bănat, dar noi asta o știm demult. Numai că eu unul zic că suntem doar o parte a lui. Poate veniți, voi, acei cu „Internaţional” în titlu, și cu ceva elemente despre destinația banilor? Ok, de unde ei vin murdari parcă am ști, dar tot ar fi bine să aflăm mai multe. Se spală la noi, ok, aici am înțeles deja... Dar unde, puii mei, ajung odată ce sunt curați ca lacrima?! Poate că ar mai trebui închise niște conturi prin GB?

LOC CĂLDUŢ Săptămâna trecută vă scriam despre Trocin și Gurin. Mai alaltăieri aflam că un oarecare Ghimpu a fost numit năcealnic mare la Victoriabank. E doar pentru merite excepționale, fără doar și poate. Legăturile de rubedenie sunt doar o coincidență. Cine ar putea crede altceva?

MOLDINCONBANK MISTER Primăria Chișinăului a transferat conturile salariale ale angajaților săi de la Mobias Banca (filială Société Générale, o bancă din Franța) la Moldonconbank, o bancă din Moldova. Decizia este, aparent, lipsită de orice logică (ori poate Mobias Banca cerea prea mult pentru servicii?). Dar iată că Banca Națională vine cu o decizie prin care blochează acțiunile deținătorilor a 64% din acțiunile Moldinconbank (e clar, nu?). E doar o coincidență și aici, desigur.

Știți la ce m-am gândit eu? Deschidem piața pentru serviciile bancare băncilor din occident și închidem toate băncile din Moldova. Activele lor – arestate. Directorii și acționarii de vârf – la fel. Dacă, luați la scărmănat, se găsește măcar unul onest – să i se plătească despăgubiri din activele arestate. Dar am dubii că se poate găsi... Glumesc desigur. Suntem o democrație – nu o dictatură, nu-i așa?

DE-ALE ELECTORALEI

1) Likbez de la Alexandru Tănase, Președintele CC, care explică pe degete într-un interviu pentru Europa Liberă care sunt atribuțiile Presedinteleui R. Moldova. De ascultat. În special e recomandat candidaților aflați în cursă electorală. 

2) Rapoartele financiare au fost depuse la CEC. Cealaltă Mâie, Laguta, nu l-a depus. Cu unul mai puțin?

3) Rise.md insistă și publică un material despre consilierii lui Dodon care sunt și ei participanți activi în schema Panama-offshore. Dar Dodon e în cursă. De ce?

4) Dodon amenință cu revoluția. Probabil se simte totuși în pericol, căci sperie lumea cu răscoale. Plaha răspunde. Va fi vesel.

5) Dezbateri show. Au avut loc câteva runde de dezbateri. Eu nu am ce comenta din simplu motiv că nu le privesc. Nicicând și niciunde. Ce are funcția râvnită cu abilitățile oratorice sau nivelul de agresivitate în emisie directă? Dar am să menționez un lucru: ori vii la dezbateri, ori nu vii deloc. Îmi pare anormal să trimiți locotenenți în locul tău. La fel cum îmi pare anormal să participi la dezbateri cu caporalii adversarului.

6) Sandu zice că dacă nu iese ea în turul 2 – înseamnă că alegerile au fost falsificate. Afirmație categorică. Bizară abordare. E ok să avertizezi despre nereguli constatate sau să-ți exprimi îngrijorarea față de pericolul unor eventuale fraude. Dar declarația și tonalitatea ei sunt o provocare demnă de declarația lui Dodon despre revoluție... 

7) Sandu și Năstase au recuperat unul din bodyguarzii lui Filat. Că în familie, ce mai... Și aproape de popor. Candidați de ruptură, anti-oligarhici.

DOI ELEFANŢI SE LEGĂNAU Vă mai amintiți de acel proiect de rezoluție despre care vă scriam cu trei săptămâni în urmă? Aceiași doi republicani din SUA au scris cică o scrisoare FMI-ului rugându-i să nu se grăbească cu acordarea de ajutor Moldovei. Mai era cineva la noi care ruga același lucru... Iar autorităților abilitate americane le-aș sugera să se intereseze mai îndeaproape de evoluția conturilor senatorilor noștri. Nu de alta, dar prea zelos și nu știu cum neașteptat au început ei să se îngrijească de Republica Moldova.

CERE ŞI (POATE) ŢI SE VA DA Acum câteva zile mă uitam cu fiică-mea într-o revistă pentru copii unde erau enumerate drepturile copiilor. Și era scris acolo ceva elementar și simplu: fiecare copil are dreptul la un acoperiș de asupra capului. Despre încălzire pe timp de iarnă nu scria nimic. Probabil nenii și tantele cele care scriu revista consideră că acest lucru este evident. Pentru ei e ceva de la sine înțeles. Dar la noi, în anti-lume, trebuie să faci cerere în scris. Și, dacă ai noroc, poate că ești conectat... Iar dacă ești conectat, plătești până și cămașa de pe tine. Dar la ce-ți servește cămașa, dacă ai încălzire centrală?

Cam atât, dragii mei. Încă o săptămână și scăpăm de primul tur. Apoi vine al doilea... Dacă vine.