Anul trecut, în sensul girator de la intersecţia străzilor Ion Creangă şi Calea Ieşilor, pe spatele unui panou publicitar se vedea altul, electoral, cu Dorin Chirtoacă. Partea amuzantă e că panoul cu Chirtoacă era cu capul în jos. Acum primarul este suspendat şi în arest la domiciliu şi deşi panoul buclucaş a dispărut – acea senzaţie pe care o simţeai la intersecţie – nu.

Referendumul socialiştilor de demitere a lui Dorin Chirtoacă a animat partidele din Moldova. Până şi Ţârdea s-a trezit şi „meditează” despre reacţiile referendumului, plângându-se cititorilor săi că la orizont apare o nouă Alianţă pentru Integrare Europeană. Păi nu acesta era scopul referendumului socialist? Nu de alta, dar nimeni nu dezlipeşte abţibildul de pe uşa de la intrarea în sediul socialiştilor cu Jos Alianţa. Decât să roadă abţibildul, mai bine provoacă partidele pentru un nou AIE. Ţârdea râde şi de foştii aliaţi ai socialiştilor, uitând că ei l-au ajutat pe Dodon să ajungă preşedinte, „antilogarhicii”, care s-ar fi aliat cu oligarhii împotriva „martirilor” dodonişti.

Şi partidele proeuropene sau pseudo-proeuropene îşi fac publicitate pe seama lui Chirtoacă. Lor le-a fost convenabil ca primarul să fie în arest, în schimb profită de referendumul împotriva lui pentru a face front comun împotriva socialiştilor. Motiv este. Probabil îşi dau seama că referendumul va fi un eşec şi vor să culeagă laurii, din nimic să primească aplauze. Cei care l-au votat pe Chirtoacă nu vor merge la referendum, cele trei mandate ale actualului primar spun ceva.

Andrei Năstase l-a sfătuit pe Chirtoacă să-şi dea de bunăvoie demisia. Păi unde ar dispărea toată hărmălaia fără Chirtoacă? El e pretextul pe care nimeni nu-l ia în seamă, probabil în afară de alegători. Dacă primarul şi-ar da demisia, cred că şi restul politicienilor ar trebui să plece, pentru că nu au fost cu nimic mai buni decât el. A trebuit să treacă scurt Traian Băsescu prin Moldova, ca să sară imediat în ochi cât de amatori sunt politicienii moldoveni.

Ştiind deja că va avea un eşec, Dodonul pregăteşte un nou referendum. Chiar aşa, doar Moldova e o ţară prosperă, se distrează stricând bani pe referendumuri.