Există multe feluri de-a închide vocile incomode. Depinde și de puterea care aplică procedeele de intimidare. În statele totalitariste sau regiunile separatiste e cel mai simplu – pur și simplu interzici. Asta s-a întâmplat cu portalul nostru, Deschide.md, pe teritoriul republicii separatiste tansnistrene, unde a fost pur şi simplu interzis. Acest lucru s-a aflat din grupurile transnistrenilor din reţelele de socializare, unde mai mulţi cititori s-au plâns de cenzură (chiar dacă e vorba de interzicere, cenzura e altceva – e mai „blândă”).

-De multe ori pe Deschide.md au apărut informaţii în exclusivitate sau deranjante despre Transnistria şi se pare că acest lucru a deranjat KGB-ul transnistrean. Pe Deschide.md s-a scris despre conflictul dintre Krasnoselski şi Guşan, proprietarul concernului Sheriff, ceea ce pare că a usturat, ducând la blocarea site-ului nostru în Transnistria, un lucru care n-a rămas neobservat de cititorii din regiunea separatistă.

0-În statele mai şubrede, ca Moldova, unde democraţia nu s-a instalat bine, există şi alte metode: intimidarea şi blocarea finanţărilor, ceea ce ştie foarte bine liderul platformei sau partidului DA, Andrei Năstase, care a scris un denunţ autorităţilor române pentru oprirea finanţărilor pentru Deschide.md, ceea ce i-a indignat pe jurnaliştii români, care deja au uitat de astfel de practici. Dacă ar fi avut putere, Năstase ar fi făcut ca separatiştii, ar fi interzis direct portalul nostru. Năstase, se pare, ar fi fost un bun funcţionar la separatişti, unde lumea încă ştie foarte bine cum poţi pur şi simplu zdrobi libertatea de expresie, neţinând cont că într-o societate democratică există mai multe voci, nu doar cea a puterii. Cu Năstase, de fapt, lucrurile sunt şi mai stranii, el se imaginează ca un fel de lider al opoziţiei şi şi-ar dori ca toate sursele de informare din Moldova să-l susţină necondiţionat, că altfel „sunt ale lui Plahotniuc”. Da, această atitudine comică nu cred că îi face bine, că după ce-i asculţi jumătate de discurs, ai impresia că şi prognoza meteo în Moldova ţine de dorinţele lui Plahotniuc.

-Până şi liderul separatiştilor, Vadim Krasnoselski, se pare că nu e de acord cu slugile sale KGB-iste care blochează portalul nostru şi alte surse de informare din Moldova. Sau cel puţin mimează acest lucru, în scopuri electorale, spunând că „Mediul virtual este o platformă suplimentară pentru relațiile dintre putere și popor, poziția căruia nu trebuie de omis”. Urmează să vedem zilele astea dacă aşa-zisul preşedinte are putere în faţa KGB-ului transnistrean sau nu. Să vedem dacă Deschide.md va trece Nistrul.