Săptămâna trecută Moldova a fost gazda mai multor evenimente culturale și festivaluri. Nu se întâmplă foarte des așa ceva. De obicei nu suntem nevoiți să alegem, evenimentele sunt de regulă rare și ori mergem, ori ba. E destul de complicat pentru noi să alegem între mai multe spectacole, concerte, lecturi, lansări, happening-uri.

Joi a început festivalul București – Chișinău „Două state – o literatură”. Deşi numele festivalului ne indică două capitale, scriitorii au fost şi la Soroca. La Chişinău au avut loc mai multe lecturi şi prelegeri la Uniunea Scriitorilor şi în instituţiile de învăţământ. Dacă rămânem la literatură, trebuie să amintesc şi de cenaclul Republica, unde  vineri Ioan Pintea avut o amplă lectură. Pe Ioan Pintea e greu să-l descrii într-o propoziţie: preot, poet, bibliotecar, ucenic al lui Nicolae Steinhardt. Părintele Pintea ar trebui să mai vină la Chişinău pentru câteva evenimente, cât să apucăm să-l întrebăm despre toate.

Dacă festivalul de literatură București – Chișinău „Două state – o literatură” e la a III-a ediţie, Ethno Jazz Festival e deja la a XVI-a ediţie şi pe lângă Chişinău cuprinde oraşele Cahul, Soroca, Tiraspol. Desigur că fără Anatol Ştefăneţ acest festival n-ar fi avut loc. Mi-l amintesc pe maestrul Ştefăneţ acum mulţi ani certându-se la diferite emisiuni pentru evenimentul care ne înfrumuseţează oraşul: dumnealui nu s-a zbătut pentru trupa pe care o conduce, Trigon, cât pentru festivalul de jazz. Şi Reunirea Teatrelor Naţionale a fost anul acesta la a III-a ediţie.

E o bucurie să văd că nu doar în Chişinău au loc evenimente culturale. La Ştefan Vodă a avut loc Hora oraşului, Cahul a găzduit un festival de filme documentare, Eugen Doga a fost la Căuşeni, Soroca, Hânceşti.

Am avut parte de o săptămână plină, păcat e că în Moldova foarte rar se întâmplă aşa ceva. Pentru capitalele europene însă acest lucru e o normalitate. Dacă te afli în Berlin, de exemplu, oricând îţi poţi găsi un eveniment cultural la care să participi.

La concertul cubanezului Omar Sosa şi a germanului Joo Kraus, în cadrul festivalului Ethno Jazz, la un moment dat am auzit un copil cântând. Şi Joo Kraus l-a auzit, de pe scenă, şi a ridicat mâna de parcă ar dirija vocea copilului. Mi s-a părut extraordinar momentul. Peste ani, copilul se va putea lăuda că a cântat cu Omar Sosa şi Joo Kraus. Astfel, Anatol Ştefăneţ împarte bucuria nepotului său Luca, pe care îl „antrenează” la vioară. De-abia aceşti copii sunt cu adevărat liberi şi vor putea spune că au crescut într-o ţară cât de cât normală. Mulţumim, Anatol Ştefăneţ & celorlalţi organizatori ai evenimentelor culturale care dau culoare Moldovei!

PS: Totuşi nu toate evenimentele s-au consumat săptămâna trecută. Normalitatea continuă: la Biblioteca Naţională va avea loc Nocturna bibliotecilor 2017 pe 29 septembrie, la cinematograful Buiucani în aceeaşi zi se încheie Luna filmelor americane, la Teatrul Verde pe 1 octombrie Eugen Doga va avea un concert aniversar, iar la cenaclul Republica vine pe 2 octombrie poetul şi editorul Claudiu Komartin. Iar cei cu nervii tari pot merge duminică la stadionul Zimbru, unde echipa noastră o va întâlni pe Sheriff Tiraspol.