Declarațiile candidaţilor pentru fotoliul de preşedinte sunt din ce în ce mai spectaculoase, ţi se creează impresia că aceştia ori au luat-o razna cu toţii, ori au dat în mintea copiilor. În cei 25 de ani de independenţă, Moldova a auzit foarte multe promisiuni deşarte şi minciuni. Probabil că acum politicienii simt că nu e destul pur şi simplu să minţi şi să spui trăsnăi, ci să minţi de să plesnească pietrele, să exagerezi de să-i laşi pe toţi cu gura căscată.

Moldova are 25 de ani de independenţă, dar la majorat n-a ajuns. Încă îi plac glumiţele proaste şi are încredere în oameni străini pe stradă. Dacă ai lua acum toate personajele importante ale ştirilor şi le-ai băga într-un roman, cu toate combinaţiile lor posibile de poveşti – ar ieşi o carte prea postmodernistă, iar autorul ei ar fi  cu siguranţă acuzat de imaginaţie bolnavă.

Şi televiziunile au intrat în acest joc. Ai impresia că ştirile sunt rupte din emisiunea „Copiii spun lucruri trăsnite”. În funcţie de proprietar, televiziunile îi ridică în slăvi pe unii candidaţi, iar pe alţii îi fac cu ou şi cu oţet. Lupu e prezentat ca un erou european la televiziunile pediste, iar când cineva îi strică circul – de vină e Năstase, cei care fac gălăgie sunt din platforma DA! Năstase e superman la Jurnal, iar toţi care îi pun întrebări incomode sunt „slugile lui Plahotniuc”. Aşa e şi la restul candidaţilor. Dar, domnilor care vreţi să fiţi Preşedinte al Republicii Moldova, veţi fi preşedinte al tuturor moldovenilor, nu doar al curcilor din propriul coteţ! Veţi fi preşedinte şi al „oamenilor platformei”, şi al „slugilor lui Plahotniuc”, şi al unioniştilor, şi al ruşilor, şi al proeuropenilor, şi al proruşilor!

Interesante sunt şi declaraţiile lui Dodon din această campanie. A pornit foarte dur, jucând pe cartea interzicerii unionismului, mizând pe vechea propagandă sovietică, care a creat din jandarmul român un rău absolut. S-a aliat şi cu colonelul Mahu – un extremist care îndeamnă lumea să pună mâna pe arme. Dodon a fost terfelit cu această ocazie şi probabil s-a gândit că strategia nu e bună. Acum el i-a numit pe români – „fraţi români”, iar Uniunea Europeană nu e chiar atât de neagră, n-ar mai respinge-o direct. Dar nu scapi atât de uşor de propaganda rusească, mai ales când banii murdari din Bahamas vin de la Moscova. Ultima trăsnaie pe care-a spus-o e că Andrei Năstase e dat la o parte din cursă de americani! Nu vreau să comentez aşa ceva. Vreau doar să-i anunţ pe socialişti că Războiul Rece s-a terminat. Şi chiar dacă nu s-ar fi terminat, noi nu suntem nici Rusia, nici America. Noi suntem România, don Dodon!