Bătălia pentru drepturile românilor din Ucraina continuă. Deși se aștepta o reacție a președintelui Ucrainei, Petro Poroşenko, aceasta nu a mai apărut. Se pare că el e preocupat de alte probleme, iar poziţia lui rămâne neschimbată de la ultima declaraţie: această lege care distruge minoritarii din Ucraina ar fi salutabilă.

A venit însă un răspuns de la preşedintele nostru, Klaus Iohannis. Cred că orice moldovean sănătos la cap asta simte acum: Klaus Iohannis este preşedintele nostru, al tuturor românilor. Partea bună e că acelaşi lucru pot spune acum şi bucovinenii şi în general toţi românii din Ucraina: Klaus Iohannis este preşedintele tuturor românilor, aceste cuvinte pe care le-a spus în timpul campaniei electorale nu au fost un simplu slogan care e uitat după alegeri.

Aflat în SUA, preşedintele Klaus Iohannis l-a prins pe un hol pe Petro Poroşenko şi i-a amintit că nu poţi face „victorii” pentru ucraineni înjosind românii şi limitându-le drepturile. Mai mult, preşedintele nostru a luat măsuri concrete, ca să nu rămână totul la nivelul unei conversaţii pe hol: şi-a contramandat vizita pe care urma să o facă în Ucraina şi a declarat că a contramandat şi primirea preşedintelui parlamentului Ucrainei la Bucureşti. Aceasta nu mai e o simplă declaraţie de băgare în seamă, care poate fi ignorată atât de politicieni, cât şi de presă. Poroşenko are acum de ales: dacă vrea să păstreze bunele relaţii cu România va trebui să nu semneze aprobarea noii legi a educaţiei. Iar în acest moment pentru Ucraina poate fi fatal să-şi piardă bunele relaţii cu statele vecine.

Presa ucraineană a preluat rapid declaraţia lui Klaus Iohannis, aducând pe prima pagină controversata lege a educaţiei. Acum e timpul lui Poroşenko să răspundă. Nu poţi să educi ucrainenii pe seama limitării drepturilor românilor.

Declaraţia şi măsurile concrete luate de preşedintele României Klaus Iohannis sunt „un semnal diplomatic extrem de dur”, care l-au făcut pe Poroşenko să plece cu capul plecat şi gânditor.

Iar la Chişinău e în continuare linişte. Aici nu avem un preşedinte al nostru, iar Pavel Filip e preocupat de alte lucruri în SUA, nu de drepturile românilor din Ucraina. Poate că e firesc: în constituţia Moldovei încă există acel articol 13, iar românii basarabeni sunt acasă ca în deplasare.