Plahotniuc a impresariat concerte recent, Dodon zici că nu e preşedinte, ci organizator de evenimente cu muzică şi crăpăt, păi de ce să nu-şi organizeze măcar o discotecă şi opoziţia?

Somnoroşi de la concedii, liderii opoziţiei au revenit cu proteste în faţa parlamentului. Li s-a terminat vacanţa, cam aşa a părut. Dar oricum fără prea mare chef de muncă, de proteste pe bune. La urma urmei nici nu prea au avut pentru ce protesta. Pentru că au părut în reluare: demult ar fi trebuit să protesteze serios împotriva votului mixt, dacă îi deranjează, nu după atâta timp, dând impresia că cineva a trezit elevul repetent din ultima bancă şi acesta a început să spună tema lecţiei precedente.

Până şi hitul lui Paşa Parfeni şi al lui Cătălin Josan: „Arde curu” a părut expirat, deloc amuzant, mai degrabă stupid, când îi vedeai pe bătrânii aduşi la protest uitându-se cu ruşine spre scena de unde un băieţică vorbea urât şi neclar. Neclar, pentru că părea că mai degrabă „arde curu” liderilor adormiţi, decât lui Plahotniuc sau guvernării, cărora le era adresată lălăiala. Discoteca n-a prea reuşit. Şi nici de băut se pare că n-au mai dat de data asta.

A fost adoptată în schimb o rezoluţie fantezistă, atât cât să nu fie luate în serios cererile serioase:

  1. „Cerem Parlamentului abrogarea de urgenţă a Legii nr.154 din 20 iulie 2017 privind schimbarea sistemului electoral, ca fiind una nedemocratică și adoptată contrar recomandărilor Comisiei de la Veneţia; revenirea la sistemul electoral proporţional și adoptarea de urgență a amendamentelor de îmbunătățire a acestuia conform recomandărilor Curții Constituționale și a organizațiilor internaționale de profil.
  2. Solicităm demonopolizarea pieții mediatice și depolitizarea instituţiei publice naţionale a audiovizualului „Teleradio-Moldova”, cu oferirea timpului de antenă opoziției extraparlamentare cu reală susținere populară, cel puțin o dată în săptămână, în ore de maximă  audiență, în vederea expunerii propriei poziții asupra situației social-politice din țară.
  3. Cerem publicarea celui de-al doilea raport al companiei Kroll, anularea legii care impune cetățenii să întoarcă miliardele furate tot de la ei, recuperarea acestora de la hoți și tragerea la răspundere penală a tuturor celor responsabili de furtul bancar.
  4. Solicităm instituțiiilor internaționale abilitate aplicarea sancțiunilor individuale directe asupra cetăţenilor Plahotniuc Vladimir și Dodon Igor și persoanelor din anturajul acestora, ca principali responsabili pentru derapajele antidemocratice și antieuropene ale guvernării și pentru încercările lor de a instaura dictatura, în vederea interzicerii acestora de a intra pe teritoriul Uniunii Europene, precum și înghețarea tuturor fondurilor și resurselor economice care le aparțin sau sunt controlate de ei pe teritoriul Uniunii Europene.

Despre restantul punct unu mi-am spus deja părerea. La punctul doi al rezoluţiei iarăşi există o mică problemă. Păi protestul la care s-a adoptat această rezoluţie se dădea live la TVM, comentat de Nicolae Negru! Dacă ar fi protestat împotriva canalului Prime care retransmite Pervâi kanal, mai înţelegeam. În fine, punctul trei e ok, dar nu e „original”, cum s-ar spune. Şi patru e un „avion”, după ce îl citeşti îţi dai seama că toată „rezoluţia” e trântită la plezneală. Desigur că nici Maia Sandu şi nici fraţii Năstase nu se aşteaptă ca Uniunea Europeană să-i interzică pe Plahotniuc şi pe Dodon. Cererea ar fi fost la fel de rezonabilă ca alta: de-a ne arăta un sezon nou de Games Of Thrones la Jurnal TV…

Singurul moment care a făcut ca protestul să nu treacă total neobservat a fost intrarea unui şofer în mulţime cu microbuzul. Ce să mai comentezi? Se mai întâmplă şi la discoteca de la club, după un borcan de vin.