Butonând telecomanda, pentru că a devenit al naibii de greu să opreşti undeva din lista celor 175 de posturi oferite de Sun TV (au fost scoase Digi, AXN-urile de limbă română), întâmplător am văzut un reportaj la Canal 3, la Unitatea de Gardă, care ilustra perfect situaţia Moldovei.

Pe scurt, o femeie de 60 de ani, care de o lună doarme pe stradă, a fost bătută şi jefuită de doi adolescenţi. I s-a luat ce-i mai rămăsese: gentuţa de 170 de lei şi actele. Asta e Moldova, o bătrânică fără locuinţă, dormind pe stradă, jefuită şi lovită în cap de nişte copii – cum le-a zis ea celor care au agresat-o.

Ce să mai vorbim de Uniunea Europeană sau Uniunea Vamală, de parcurs european, despre cum se numeşte limba, despre idealuri şi trădători, literatură, civilizaţie, bun-simţ, politicieni, bunăstare, viitor, prezent, poftă de mâncare, asfalt, justiţie, reforme? Astfel de cazuri, posibile în Chişinău, dar şi în toată Moldova, îţi taie orice elan şi speranţă. Trebuie să recunoaştem că suntem nişte animale proaste şi fără simţuri. Acesta e fundul ceaunului din iad, nu se vede nici o ieşire, iar luminiţa de la fundul tunelului e chiar focul care ne fierbe. Asta e capitala, dar dacă vreţi cazuri şi mai groaznice, mergeţi pe la sate, că veşnicia s-a născut la sat.

Cred că atunci când se mai fac prin Moldova cuconade, concerte în PMAN, şedinţe ale guvernului şi ale parlamentului, când se reuneşte comisia de securitate, când cu mare fast se împart distincţii şi premii naţionale: toate evenimentele de acest fel ar trebui să aibă în deschidere câte-un astfel de reportaj. A, sunteţi buni? Sunteţi frumoşi? Sunteţi civilizaţi? Sunteţi virtuoşi? Uitaţi-vă la pensionara bătută, jefuită, fără locuinţă şi la copiii îndobitociţi – tot voi sunteţi. Şi asta e Moldova.

Acum aţi putea cânta imnul cu mâna la inima. Imnul cui vreţi, nu contează. Apoi aţi putea ieşi la o cuconadă, la un concert, la o băută. Că e deja weekend.