Deputaţii moldoveni îşi termină vacanţele şi se întorc în Parlament. Cred că s-au odihnit foarte bine, având parte de cea mai docilă opoziţie de pe planetă: aceasta n-a organizat proteste, n-a avut nici o acţiune, atâta timp cât aleşii erau plecaţi la odihnă.

Odată întorşi, deputaţii vor vota din nou legile trimise înapoi de Dodon: Legea tichetelor de masă, Legea privind combaterea terorismului, Legea nr.188 cu privire la modificarea și completarea Codului Muncii al Republicii Moldova și legea de modificare şi completare a Codului cu privire la ştiinţă şi inovare şi a Codului educaţiei, pachetul de legi privind Găgăuzia.

Şi ce-a făcut între timp opoziţia? Îi excludem pe socialişti, pentru că ei au Dodonul la preşedinţie şi pentru că se simt foarte bine (pe lângă mimarea furiei uneori) alături de democraţi. Opoziţia rămâne în afara Guvernului, Parlamentului şi Preşedinţiei. Iar în perioada vacanţei parlamentare, dacă tot are antrenament cu campatul, cred că a fost cu cortul la Zatoka.

La ultimul mare miting de protest, pe 30 iunie, Andrei Năstase, folosindu-se de un limbaj revoluţionar, de fapt a pus din nou batista pe ţambal şi a trimis oamenii la culcare până pe 17 septembrie: „17 septembrie trebuie să ne unească pe toţi, indiferent unde ne aflăm. Toţi suntem cetăţeni şi plătim facturi exorbitante din cauza miliardelor furate de hoţii de la guvernare. Am un îndemn către toţi. Mergeţi acasă şi pe cel care înţelege, la fel, rugaţi-l să meargă să vorbească cu oamenii. Este foarte multă lume dezinformată. Vorbiţi cu simpatizanţii lui Dodon care au fost păcăliţi: le-au promis anularea legii miliardului, i-au păcălit. La fel s-a întâmplat şi cu alte promisiuni. Trebuie să vorbim cu lumea. Toţi sunt cetăţeni. Să demonstrăm că putem atrage de partea adevărului cât mai multă lume”.

Aţi mai auzit undeva prin lume un lider al opoziţiei care cheamă lumea la protest peste două luni şi ceva, transmiţând totodată mesajul că în aceste luni pune batista pe ţambal? Sigur că nu. Sau poate se mai întâmplă aşa ceva în Coreea de Nord, de unde nu avem prea multe informaţii.   

Ce să înţelegem? Că în aceste două luni şi ceva opoziţia a fost sigură că nu va avea pentru ce protesta? Concertul „pentru sloboz” dodonist, întoarcerea legilor de către Dodon, declaraţiile separatiştilor, aducerea artiştilor ruşi de către PD de Ziua Independenţei – sunt doar câteva motive bune de protest ignorate de Platforma - partidul sau ce-o fi - DA. Pe 17 septembrie, atunci când se anunţă marele protest (între timp toţi au uitat pentru ce se va protesta), atât guvernarea, cât şi Dodonul ar trebui să le ducă lui Năstase şi celor de la microfoane nişte cafeluţe. Poate-poate se trezesc din somnul greu de pe ţambal.