Unul dintre reproșurile constante ale basarabenilor către românii de peste Prut este că nu i-ar interesa Basarabia, că li-e indiferent dacă va avea lor reunirea şi în general tot ce se întâmplă la noi. Dar, cum spune un coleg din redacţie: nu-i chiar aşa. Alta e problema. Românii de peste Prut nu vor să fie Fratele cel Mare sau Fratele mai Mare, cum a fost pentru Moldova Republica Sovietică Socialistă Rusă, nu vor nici să pice în capcanele naţionalismului extrem din filmele lui Corneliu Vadim Tudor, Gheorghe Funar sau, de ce nu, ale lui Iurie Roşca de pe vremuri. Orice fel de extremism trebuie evitat, fie el de dreapta sau de stânga: ne-am ars de atâtea ori că ar fi păcat să călcăm în continuare pe greblă. Şi aşa suntem plini de cucuie.

De aici vine grija românilor de peste Prut: să nu vorbească despre basarabeni ca despre fratele mic sau neghiob, ci ca despre oricare alţi români. Suntem cu toţii creştini ortodocşi, e un dar, dacă ne-am încadra în doctrinele ortodoxe nu ar mai trebui să alegem dacă să fim de dreapta sau de stânga. Pentru că un bun creştin nu e nici de dreapta, nici de stânga.

La Iaşi astăzi s-a încheiat Întâlnirea Internaţională a Tinerilor Ortodocşi. E o bucurie să vezi la un loc tinerii curaţi, care se adună din toată lumea ortodoxă ca să înveţe cum să fie mai buni. Astfel de evenimente nu sunt pe prima pagină ale ziarelor, pentru că sunt pline de bucurie: bucuria nu e senzaţională, cum sunt catastrofele mediatizate. La Întâlnirea Internaţională a Tinerilor Ortodocşi au participat şi reprezentanţi ai Mitropoliei Basarabiei, iar PS Antonie de Orhei a fost în fruntea Marşului tinereţii din Iaşi. Am putut urmări o parte din activităţile tinerilor ortodocşi de pe pagina Mitropoliei Basarabiei.

Mare mi-a fost bucuria când i-am auzit pe cei 6000 de invitaţi ai Întâlnirii Internaţionale a Tinerilor Ortodocşi scandând: Basarabia e România! Acest lucru şterge cu buretele orice fel de reproşuri care au tendinţa de-a se arunca peste Prut. Basarabia e România – asta simt tinerii, fără a cădea în capcane politice sau ideologice. Pentru că Basarabia e România este un lucru firesc, ce ţine de normalitate, nu de extremism.

De aici, din Chişinău, îmi vine doar să le mulţumesc tinerilor ortodocşi adunaţi la Iaşi şi să cânt împreună cu ei: Basarabia Pământ Românesc!