Este o impunitate să faci speculații, cu atât mai mult despre un atentat terorist în derulare, atunci când ai o abundență de informații, venite din surse nesigure, și unde apetitul presei pentru senzațional și acoperire în premieră a evenimentului face ca în spațiul public să se lanseze foarte multe ipoteze și date neverificate, fapt care sporește confuzia și teroare în rândul publicului.

Mai mult, în asemenea atacuri, informațiile oficiale nu pot fi avansate prea repede, când ancheta este încă în derulare, iar o parte din responsabili se ascund sau vor să fugă. Însă din cele difuzate deja de către oficiali și autorități, am reușit și voi încerca să trag câteva concluzii prealabile, chiar dacă analiza noastră poate fi supusă și ea unor revizuiri ulterioare.
 
Potrivit datelor pe care le avem de la comandatul formațiunii anti-teroriste spaniole, Josep Lluis Trapero, o explozie desfășurată miercuri la Alcanar, localitate situată la 200 km de Barcelona, a dus la identificarea unei celule teroriste care urma să execute un atac cu bombă artizanală. Atunci dispozitivul exploziv improvizat care era pregătiti de teroriști a sărit în aer. Din acest moment, celula a fost dezvăluită existența celulei și era doar o chestiune de timp până la identificarea tuturor membrilor săi și arestarea de către poliția spaniolă.
 
De aceea, oricât ar părea de ciudat, atacul terorist din Barcelona nu a fost decât unul al disperării membrilor celulei, scăpați din explozie, cei care au orchestrat din disperare, cu ce aveau la îndemână, la viteză, lovitura împotriva civililor nevinovați de pe cea mai circulată arteră pietonală din Barcelona. Și de aceea au folosit varianta cea mai ieftină și greu de identificat, intrarea cu duba în mulțime, în zig zag, apoi la Cambrils intrarea cu altă mașină în postul de control al poliției, acolo unde grupul a fost oprit și teroriștii uciși.
 
 
Sursa: evz.ro