Oricâtă euforie ar genera în sânul partidului de guvernământ victorioasa reformă electorală, realizarea ei muncită nu este un nou Mărășești. Pe de altă parte, indiferent de frustrarea opoziției, votul mixt nu anunță un Waterloo pentru Maia Sandu, Anatol Șalaru și compania.

Costuri ridicate

Este adevărat că PDM s-a văzut cu sacii în căruță și acum are motive să dea bice cailor. Partidul lui Vlad Plahotniuc în ultimele luni a prins aripi. A reușit aproape tot ce și-a propus.

Anul 2017 se dovedește a fi nu doar al stabilității, după cum promitea premierul Pavel Filip, ci și al unor anumite progrese, dacă e să fim sinceri. Reforma guvernului, crearea primului punct vamal comun moldo-ucrainean pe segmentul transnistrean, strângerea relațiilor nu numai cu Bucureștiul, ci și cu Kievul, adoptarea legii privind declararea gazoductului Ungheni – Chișinău ca fiind utilitate publică de interes național, limpezirea poziției față de Moscova atestă o mișcare în linie ascendentă.

Bănuiesc că în aceste condiții, PDM a recuperat o parte din bazinul electoral risipit în urma prăbușirii scenei politice sub presiunea scandalului legat de furtul miliardului. Modificarea sistemului de vot cu sprijinul socialiștilor n-a făcut decât să întărească acest trend urcător.

Dar tot atât de adevărat este faptul că acțiunile guvernării au generat și destule efecte adverse. Mai mult. Costurile realizărilor sunt atât de ridicate încât riscă să transforme un câștig politic într-o victorie a la Pirus.

O mină mâhnită

Odată cu votarea reformei electorale s-au răcit relațiile cu UE. Înlocuirea sistemului de vot proporțional cu cel mixt, în ciuda recomandărilor Comisiei de la Veneția de a nu forța schimbarea în actualele condiții, a provocat nemulțumirea celui mai puternic partid transnațional de centru-dreapta de pe glob. Partidul Popular European, prin gura președintelui său, Joseph Daul, a cerut sistarea asistenței financiare europene pentru Republica Moldova.

Și cum niciun necaz nu vine singur, s-a arătat nemulțumită Alianța Liberalilor si Democraților pentru Europa  (ALDE), a treia forță politică de pe bătrânul continent. O poziție critică față de amendarea sistemului de vot a adoptat și Ambasada SUA la Chișinău.

Desigur, nici UE, nici SUA nu vor lăsa din brațe Republica Moldova. Oricum ai da, factorul geopolitic își spune cuvântul. Noul război rece Est-Vest face ravagii, resimțindu-se pe zi ce trece tot mai mult. Tocmai de aceea, vicepreședintele Comisiei Europene, Federica Mogherini, și comisarul pentru extindere, Johannes Hahn, deși nu și-au ascuns insatisfacția în legătură cu introducerea votului mixt, au luat o atitudine echilibrată.

Însă faptul rămâne fapt. Cu toate că înfierea occidentală a Republicii Moldova nu se pune în discuție, părinții adoptivi afișează o mină mâhnită. Ei dau de înțeles că acceptă, dar nu-și iubesc odrasla, dezaprobându-i comportamentul. Deși nu-i refuză adăpostul, nu-i oferă nici educația cuvenită, nici drepturile patrimoniale așteptate, nici bani destui de cheltuială. UE rămâne distantă față de noi. Iar acest lucru, în actuala conjunctură internațională, poate avea repercusiuni devastatoare.

Respect pentru ”Bătrâna Doamnă”

Riscurile extinderii războiului rus-ucrainean cresc, ceea ce constituie o amenințare directă la adresa Chișinăului. Pentru a se menține pe linia de plutire în noua situație, Republica Moldova  trebuie să recapete nu doar bunăvoința, ci și încrederea de altădată a UE. Ne bazăm pe România, pe ”Unchiul Sam”, dar  și pe  ”Bătrâna Doamnă” care nu trebuie neglijată.

Unde mai pui că, în pofida pozițiilor divergente și aparent de neîmpăcat ale guvernării, pe de o parte, și ale adversarilor ei politici, pe de alta, la ora actuală este loc de un contrapunct. Mai cu seamă că nu e vorba de o concesie generoasă pe care Vlad Plahotniuc ar urma să o facă opoziției, ci de o îmbunătățire reciproc avantajoasă a legii privind sistemul mixt de vot recent adoptate.

Este nevoie de introducerea turului de balotaj care ar potoli spiritele și ar spulbera multe frustrări. Sistemul electoral intrat în vigoare presupune, precum se știe, alegerea deputatului în circumscripțiile uninominale din prima, chiar și în situația când niciun candidat nu întrunește majoritatea absolută din totalul sufragiilor. Or, anume acest fapt trezește cele mai mari neliniști ale opoziției.

Dar și Partidul Democrat n-are motive să se culce pe lauri. Votarea într-un singur tur de scrutin pune într-o situație nefavorabilă nu doar oponenții puterii, ci și PDM.

Până și la o privire sumară se poate vedea că în circumscripțiile uninominale se vor înghesui mai mulți concurenți pro-europeni decât filoruși, ceea ce va crește șansele stângii putiniste să se claseze pe primul loc cu o majoritate relativă și să câștige astfel alegerile parlamentare. Introducerea turului doi ar schimba raportul de forțe în favoarea dreptei pro-europene, fapt demonstrat de multiplele experiențe ale alegerilor pentru primăria Chișinăului.

Nu pierde mingea din ochi

Posibilitatea unei noi votări în situații de balotaj mai conține un avantaj. Șansa turului doi  va forța partidele centriste și cele de dreapta să coopereze pe durata alegerilor pentru a susține un candidat pro-european, ceea ce va crea premise pentru dialog și, dacă va fi nevoie, pentru formarea unor coaliții după consumarea scrutinului. Astfel, pe scena politică moldovenească se va induce o atmosferă ceva mai caldă și mai pașnică.

Turul doi ar putea împăca spiritele  în majoritatea parlamentară, unde, precum se știe, s-a creat o breșă în urma neînțelegerilor iscate de introducerea  noului sistem de vot. Ca să nu mai vorbesc de partidele din opoziția extraparlamentară. Dacă s-ar accepta turul de balotaj, acestea și-ar depăși multe dintre angoasele care se țin scai de ele acum.

Un câștig esențial ar fi însă o nouă intrare a Chișinăului în grațiile UE. Comisia Europeană și  PPE ar saluta, neîndoios, capacitatea autorităților moldovene de a ajunge la un compromis și revenirea lor sub ascultarea Bruxellesului.

În viață, ca în sport,  nu-i nici un bai să faci uneori un pas înapoi, scria Donald Trump într-o carte despre business, contează să nu pierzi mingea din ochi. Chiar dacă  nu toate practicile din afaceri se potrivesc în jocurile de putere, acesta e un pont bun și în politică.