Taică-meu făcuse sambo, de la el frate-meu a moștenit pasiunea pentru sport. Bine, poate și de la maică-mea care toată ziua aleargă prin grădină, nu stă un minut. De la maică-mea a moștenit și sensibilitatea.

De mic frate-meu s-a apucat de tot felul de sporturi. Alergat, fotbal, lupte libere, seara mergea la sală. Când a devenit student, pe lângă fotbal și alergat, s-a apucat de karate, apoi de kickboxing. Vă dați seama ce noroc pe mine, nici nu trebuia să mă plâng tatălui, dacă exista vreo problemă - de undeva apărea Mihai și-i lua la șuturi pe toți.

Frate-meu a încercat să-mi insufle și mie pasiunea pentru sport, dar trebuie să recunosc că n-a prea reușit. La începutul copilăriei eram cu cărțile de povești, iar mai târziu mi se păreau mai interesante alte pasiuni. Mă mai lua la alergat, mai stăteam în poartă la fotbal, dar câinele nostru, Tarzan, era mai bun ca mine.

Mihai e fratele mai mare, asta mi-e foarte clar. Și-mi era și atunci foarte clar, deși încă exista Uniunea Sovietică și toți, de peste tot ne băgau în cap că Rusia e fratele mai mare între republicile surori. Bine, erau mai multe neclarități, cum să fie Rusia frate și încă mai mare, când e la feminin, deci cel mult e un fel de soră, nu mai intrăm în discuție dacă e mai mare sau mai mică. Cred că în capul meu Rusia era un fel de "padrugă" cel mult, nici vorbă de frate, cum nici Lenin nu-mi era bunic, dar asta e altă discuție.

Dar să revin la bădica. El n-a mâncat bătaie, spre deosebire de mine, niciodată. Dar a bătut destul de multe boturi. Cum între Moldova și Rusia în ultima vreme a crescut tensiunea, m-am gândit că ar exista o ieșire din situație, ca pe vremuri, când națiunile își alegeau un singur luptător pentru o bătaie, ca să nu se cotonogescă toți. Bădica ar fi numai bun pentru noi. Cu bețivanul Rogozin? Nu... L-ar termina prea repede, cu un șut în cur l-ar tăvăli pe jos ca pe o căldare de lături. Dar, Putin, Putin da! Putin zboară cu păsările, merge pe cal, a făcut judo etc.

Îmi și imaginez lupta: Putin ar vrea să-l prindă de mână pe bădica, dar ar primi una în bot. Apoi un picior în coaste sau între picioare, apoi o trântă peste spate, dacă e să revenim la trântă. Și gata, în lume s-ar instaura pacea!