Rasseika, localitatea din Bugeac pe care încerc să o vizitez în fiecare vară, e plină de tot felul de insecte, fiind aproape de Delta Dunării și având câteva lacuri. Dar un gândac se pare că a dispărut cu totul – cel de Colorado. Panglica Sfântului Gheorghe, cum i se mai spune, e interzisă în Ucraina. E firesc, atâta timp cât țara este atacată și o parte din ea e ocupată de Rusia, cea care a lansat simbolul imperialismului cu mare tam-tam, folosindu-se ani buni pentru asta de toate resursele propagandistice.

În Rasseika toată lumea e prietenoasă, nu se ţine cont de naţionalitate. Probabil că cei mai mulţi vorbesc în rusă, dar ucraineana se aude tot mai des faţă de primii ani când am vizitat această localitate. Poate că e paradoxal, dar războiul cu Rusia i-a făcut pe mulţi să-şi amintească limba şi s-o vorbească peste tot, să nu mai fie un instrument de comunicare doar în familie. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi cu sentimentele faţă de propria ţară – indiferent de opţiunile politice, ucrainenii s-au unit pentru a-şi apăra ţara de agresor.

Fiul proprietarului unde am stat acum avea un tricou cu Україна - моя країна. La plajă am văzut un bărbat cu stema Ucrainei tatuată în piept. Un barman pe care îl cunosc de mai mulţi ani şi-a amintit că anul trecut am fost de Ziua Independenţei şi m-a întrebat dacă voi veni şi acum. M-a mirat că îşi amintea când am fost, el, care vede zilnic zeci sau sute de feţe. M-am gândit şi că peste 90% dintre moldoveni nu ştiu probabil când e Ziua Independenţei Moldovei.

Probabil că în multe ţări ale lumii ar suna foarte bizar şi poate anormal să interzici un simbol, dar în anumite zone pur şi simplu nu se poate altfel, pentru că simbolurile pot fi la fel de agresive ca armele. De exemplu nu ar fi normal să te plimbi prin Israel cu un tricou pe care e imprimată o zvastică. La fel de anormală este şi panglica de Colorado pentru ţările agresate de Rusia,  din care încă n-a plecat armata rusă. Ucraina a făcut un mare pas interzicând Coloradul, iar noi ar trebui să-i urmăm exemplul, dacă nu vrem să ajungem cu toţii schizofrenici.