Astăzi e inaugurat punctul comun de trecere al frontierei ucrainene „Kuciurgan-Pervomasik”, în prezența președintelui Ucrainei – Petro Poroșenko și a prim-ministrului moldovean – Pavel Filip. Nimic ieșit din comun, dacă te gândești la confortul celor care traversează granița sau la relațiile tot mai bune dintre Ucraina și Moldova. Ca întotdeauna însă există un „dar”. „Dar”-ul vine din direcția Rusiei furioase, care n-ar vrea să piardă controlul în regiune, mai mult, ea vede o amenințare pentru separatiștii din Transnistria orice fel de întărire și de control a frontierei.

Amintesc că Duma de Stat a Rusiei a lansat un apel către Moldova și Ucraina prin care cere renunțarea la presiune asupra regiunii separatiste transnistrene. Rusia vede prin deschiderea unor puncte comune de trecere a frontierei o presiune. Atâta timp cât separatiștii ruși treceau prin Aeroportul din Chișinău și prin Transnistria pentru a ajunge în punctele de conflict din Ucraina, Rusia nu vedea prin asta nimic anormal.

Deputații din Duma de Stat a Rusiei au amintit de niște maneliști care cântă: „pumnii mei minte nu are”. Când deja ai ocupat o parte a unei țări independente și ești participant activ într-un război din altă țară, ce fel de amenințări mai poți face? Că-i gazezi pe toți? Că transformi două țări într-un lagăr de concentrare? Asta dacă nu le luăm în considerare amenințarea direct: adică Rusia ar urma să atace republica separatistă transnistreană, doar de dragul de a mai porni un război stupid.

Dar schizofrenia nu poate fi controlată la unul care are numele predestinat Kalașnikov și la clovnul dintotdeauna al puterii – Jirinovski. Ei nu s-au limitat la amenințarea directă că vor face din Transnistria al doilea Donbas, ci s-au băgat cu cizmele și în istorie. Cam cum face și supusul lor Dodon.  Jirinovski are probleme nu doar cu capul și cu Transnistria, ci și cu termenul de Moldova. Din punctul lui de vedere „Bessarabia” (cum ne învățau ei istoria lor: „teritoriu fără arabi”) e parte a Rusiei și a fost o mare greșeală s-o lase să-și spună Moldova. Aici nebunul Jiri deja sare calul: ar mai vrea o ocupare a „Bessarabiei”, dar spunându-i frumos „revenire la matușka Rusie”.

Câinii latră, dar punctul comun de trecere s-a deschis. Ce-i drept câinii sunt turbați și nevaccinați.