Cunoscutul jurnalist clujean, coordonatorul României Curate, Mihai Goţiu, era foarte mirat că în Moldova există un respect aparte pentru hoţi, hoţi în lege, tâlhari şi criminali. În majoritatea ţărilor normale când se află amănunte infracţionale despre un politician – acela îşi dă demisia, dispare din viaţa publică. La noi – nu, parcă CV-ul e mai frumos, mai consistent, dacă în el apar jafuri de bănci, tâlhării, hoţii, escrocherii.

Mihai Goţiu vorbea documentat, pentru că în cadrul Zilelor Spaţiului Public a făcut primul Tur al Corupţiei din Chişinău. Din păcate eram plecat atunci din oraş, dar sunt sigur că a fost ceva spectaculos doar uitându-mă la prezentare: „Turul Corupției – De la Zelionîi la Plahotniuc sau The Winner Takes It All? (work in progress). (…)”Câștigătorul ia totul! Evident, el și Doamna Thatcher aveau mai multe lucruri în comun decât faptul că, amândoi, nu arătau prea bine în treninguri”. Așa îl prezintă britanicul Tony Hawks pe Valeri Rotari ”Zelionîi”, în Tenis cu moldovenii. Pentru cei (foarte) tineri, Zelionîi e unul dintre celebrii hoți în lege ai Chișinăului. Asasinarea lui Zelionîi și scăderea influenței hoților în lege nu a schimbat, însă, și regula la Chișinău: The Winner Takes It All. Voronin (tatăl și fiul) au continuat-o, iar Plahotniuc pare să o desăvârșească.” 

Noi, de multe ori, ignorăm lucrurile care le sar în ochi oaspeţilor oraşului nostru. Într-adevăr, e şocant să te gândeşti că Renato Usatâi devine primar de Bălţi după ce era cunoscut ca amic cu autoritățile criminale. Şor – după jaful secolului devine primar de Orhei, iar acum la fiecare şedinţă de judecată vin autobuze cu oameni care îl susţin, dau drumul la porumbei, îi scandează numele ca unui erou. Ei sunt vârfurile cunoscute, dar avem multe persoane publice mânjite, care îşi poartă dosarele cu jafuri cu mândrie, nu se ruşinează.

Aceşti politicieni veniţi pe filieră infracţională sunt pionerii de ieri. Bunicuţul lor e Vladimir Ilici. Dar nu numai de la Ilici au învăţat, ci şi de la hoţii în lege. Înţeleg că pe hoţii în lege îi puteai respecta, uitând că sunt criminali, fiind indus în eroare de codul lor moral şi legile lor pe care nu le încălcau. Dar ăştia de acum în ce cred? Donează câte-o icoană lui Marchel ca să le aducă electorat. Mint, trădează, toarnă, nu au un cod moral, nu au „legi”.

Pe astfel de personaje mutante moldovenii îi respectă. De ce? E o enigmă. Poate pentru că de zeci de ani am avut doar valori false?