În după-amiaza zilei de 10 mai 1941, bărbatul care avea să se spânzure 46 de ani mai târziu într-o căsuță de lemn din grădina închisorii Spandau din Berlin, decolă cu un avion Messerschmitt de pe aeroportul din Augsburg, traversă Marea Nordului și ateriză în Scoția. Fu capturat de autoritățile britanice, arestat și interogat.

Echivalentul istoric

În ziua de 27 iunie 2017, un bărbat care susține că ar fi ținta unui omor la comandă în regiunea separatistă , a trecut cu un taxi râul Nistru pe podul de la Dubăsari și a sosit în teritoriul controlat de autoritățile moldovene. Din azilul său  anunță că s-a refugiat pe malul drept, deoarece ar fi fost persecutat pe cel stâng.

Cel dintâi era adjunctul lui Adolf Hitler din Partidul Național Socialist, cel de-al doilea este un fost pretins președinte al autoproclamatei republici nistrene. Păstrând proporțiile, desigur, echivalentul istoric al evadării lui Evgheni Șevciuk din Transnistria este venirea lui Rudolf Hess în Marea Britanie.

Ambii, potrivit legislației, sunt criminali  în țara care i-a găzduit. Germania se afla în stare de război cu Regatul Unit în 1940. Transnistria este un teritoriu ocupat de Rusia, iar administrația de la Tiraspol a uzurpat puterea locală în zonă, anulând abuziv jurisdicția Republicii Moldova asupra regiunii sale estice.

Motivele celor două surprinzătoare voiajuri rămân o enigmă. A fost Rudolf Hess un transfug dement, după cum susținea Hitler, sau un parlamentar al păcii, după cum afirmă unii cercetători? Iată un mister care trebuie încă dezlegat.

Și fuga lui Șevciuk ridică întrebări. De cine era urmărit când a trecut Nistrul? De killerii mafiei ori de agenții KGB-ului de la Tiraspol, asmuțiți de Moscova?

Toate aceste lucruri urmează încă lămurite. Până una-alta, pe noi ne interesează aspectele politice și juridice ale celor două episoade.

Misiunea lui Hess în Anglia, oricare ar fi fost aceasta, era secretă. Cum însă o defecțiune de motor l-a constrâns să se parașuteze înainte de a ajunge la destinație, prezența sa a ieșit în vileag.

În condițiile în care s-a dat sfară în țară că locțiitorul fuhrerului a ajuns în Regatul Unit, s-a pus în mișcare faimoasa justiție britanică. Și cum nimeni nu este mai presus de lege, aceasta nu putea proceda altfel decât să-l rețină și să-l ancheteze.

Însă pentru că Rudolf Hess era cel mai greu trofeu de război al Regatului Unit, conducerea politică a țării, invocând interesele naționale, a evitat judecarea lui până la sfârșitul războiului. În plus, toate informațiile legate de aflarea sa în Marea Britanie au fost secretizate.

E un fapt arhicunoscut și fuga lui Evgheni Șevciuk. Chiar el a avut grijă să anunțe toată lumea că s-a văzut silit să părăsească Transnistria și să se refugieze pe malul drept.

Din păcate, reacția oficialităților moldovene a întârziat nepermis de mult. Reprezentanții puterii au strâns din umeri, iar justiția s-a făcut că plouă, ceea ce a stârnit o sumedenie de zvonuri și speculații.

Cine vrea să-l omoare?

Este de bună seamă Evgheni Șevciuk amenințat cu moartea în Transnistria? Nu-i exclus. A comandat compania „Sheriff” asasinarea sa, după cum afirmă el? S-ar putea să fie adevărat.

Dacă viața fostului șef al administrației de la Tiraspol este în pericol, trebuie el apărat? Neîndoios.

Pe de altă parte, Evgheni Șevciuk a dat bir cu fugiții la 27 iunie, iar a doua zi, la 28 iunie, a fost lipsit de imunitatea de care se bucură foștii ”președinți ai Nistreniei”. Actualul șef al administrației de la Tiraspol, Vadim Krasnoselki, a declarat la un post de televiziune că predecesorul său este urmărit penal pentru fraudă, corupție și delapidări de fonduri. Lui i s-au intentat nu mai puțin de cinci dosare, el riscând 12 ani de pușcărie.

Dacă e să-i dăm crezare liderului separatist, Șevciuk e un șperțar spurcat. Un plutocrat retrogradat. Un cleptoman futil.

Dar se poate baza justiția moldovenească în această situație pe ancheta procuraturii din stânga Nistrului? Pe instanțele neconstituționale de la Tiraspol? În niciun caz, bineînțeles.

Răzbunarea Kremlinului

Cei care pretind să guverneze regiunea rebelă îndărătul baionetelor ruse sunt nu doar impostori, ci și interlopi. Regimul separatist este unul eminamente banditesc, toate deciziile lui fiind lovite de nulitate.

În aceste împrejurări, de vreme ce Șevciuk caută azil pe malul drept, la Chișinău se impune o investigație proprie asupra acuzațiilor ce i se aduc la Tiraspol.  Autoritățile  moldovene trebuie să contureze exact câmpul legal și semnificațiile politice ale situației create, nu să lase lucrurile în voia sorții.

Unde mai pui că Șevciuk a devenit „președinte” nu cu asentimentul Rusiei, ci împotriva voinței ei, miza acesteia fiind un alt candidat. Or Putin nu iartă neascultarea, darămite sfidarea. Ceva îmi spune că astăzi asistăm la o scenă banală de răzbunare.  

Deloc întâmplător,  fostul lider separatist s-a refugiat la Chișinău, nu la Moscova, după cum era de așteptat. De unde și concluzia că cei care doresc lichidarea ori întemnițarea sa, se bucură de tot sprijinul Kremlinului.

Cel mai greu trofeu

Oricum ai da,  șpăgar sau nu, Șevciuk este o mare „pradă de  război”. Putem vorbi chiar de un dublu trofeu, având în vedere faptul că și Nina Ștanski, soția sa, de asemenea a trecut  Nistrul.

Este  puerilă revolta unor comentatori de la Chișinău care au ieșit la rampă pe repede înainte, cerând nervos condamnarea grabnică și necruțătoare a lui Șevciuk. El trebuie să răspundă, firește, pentru separatism. Să nu uităm însă și de interesul politic care, fără să intre în contradicție cu prevederile legale, nu poate fi neglijat.

Prin evadarea unui cogeamite fost„președinte al Nistreniei”, Chișinăul a înscris un punct mare în meciul politic jucat cu Moscova.  Șevciuk e o piesă grea în combinațiile Rusiei împotriva Republicii Moldova. Ca să nu mai spun că el deține importante informații secrete. Privit din acest unghi, fostul șef al administrației de la Tiraspol pare să fie mai util pentru serviciile moldovene de contrainformații decât zeci de spioni ruși.

Am certitudinea, de altfel, că autoritățile de la Chișinău i-au oferit deja protecție. Fără pază, Șevciuk nu ar rezista nicio zi pe malul drept.

Agenții KGB-ului din Tiraspoli, precum se știe,  mișună prin Chișinău ca pe piața Dzerjinski din Moscova. De-a lungul anilor, aceștia au răpit zeci de persoane din mai multe localități ale Republicii Moldova.

Șevciuk urmează să fie bine adăpostit. Un trofeu trebuie îngrijit ca ochii din cap.

Oricum, să nu desconsiderăm experiențele politice ale trecutului. Istoria ne împinge spre cunoaștere. Să învățăm doar a-i citi semnele.