Au trecut 388 de zile de când hoardele lui putin au invadat țara vecină, Ucraina... Lupte crâncene se duc pe tot frontul de Est...

Lucrurile însă par a atinge un oarecare punct culminant. Oricare-ar fi el, deznodamântul e aproape: e o chestie de câteva săptămâni? De câteva luni?... Nu putem ști. Dar pionii sunt plasați. Deciziile sunt luate. Podurile sunt arse. Cale întoarsă nu mai există.

Curtea Penală Internațională (CPI) a emis vineri un mandat de arestare împotriva lui putin, acuzându-l pentru crime de război comise în Ucraina. Adevărul e că motive au existat suficiente și până acum, dar decizia a fost luată anume acum. Vladimir Putin este al 4-lea şef de stat care se bucură de un asemenea favor. Ceilalţi trei sunt Omar Hassan Ahmad al-Bashir (2008), Muammar Gaddafi (2011), şi Laurent Gbagbo (2011). Meritoasă companie.

Și în Republica Moldova lucrurile par să atingă un anumit apogeu. De pe așa numitele proteste organizate de acoliții unui alt individ dat în căutare internațională a dispărut destul de rapid acel fard de rea calitate care simula o tentă de revendicare socială. Acei care sunt în stradă nu se mai ascund și anunță pe față slogane putiniste.

În mod firesc o decizie despre scoaterea în afara legii a partidului Şor, dar și a socialiștilor (să nu uităm despre deplasarea in corpore a fracțiunii PSRM la Moscova) nu ar trebui să întârzie.

Concomitent s-au întețit contactele „de rang înalt” cu oficialii țărilor occidentale, lucru destul de încurajator pentru oficialii de la Chișinău.

Săptămâna trecută un document scurs din culisele administrației prezidențiale de la Kremlin a fost publicat de câteva media (Rise.md, spre exemplu) importante. Documentul divulgă planul rusiei de a atrage Republica Moldova sub propria umbrelă până în 2030. Actul se numește „Obiectivele strategice ale Federației Ruse în Republica Moldova” și a fost creat în 2021.

La drept vorbind nimic nou nu aflăm. Documentul are meritul însă să pună negru pe alb, cu semnătură și ștampilă, toate concluziile și avertizările pe care le făceam de-a lungul anilor, inclusiv pe aceste pagini.

În contextul publicării documentului de la moscova acele 7 puncte ale „foii de parcurs” asupra cărora tot stărui de câteva luni și care ar trebui să securizeze considerabil Republica Moldova devin mai mult decât pertinente, nu-i așa? Fiecare din ele este un răspuns direct la planurile Kremlinului. Aşa-dar, o luăm de la capăt: unde stăm la fiecare din capitolele respective?

1. Interzicerea tuturor mass-media finanțate de Kremlin

2. Limba română și doar limba română

3. Interzicerea Mitropoliei Moldovei

4. Ieșirea din toate structurile CSI

5. Desovietizarea Republicii Moldova

6. Interconecterea energetică cu spațiul european

7. Aderarea la sancțiunile UE