Șeful său de la Ambasada Rusiei îl telefonă după ce se încheie ședința de dimineață și el fuma o țigară în curte. Știa când să-l telefoneze, de parcă l-ar fi văzut pe monitor și ar fi știut în orice clipă unde se află și cu cine. Nu-l suna niciodată când mai era cineva prin preajmă. Îl suna doar când era singur.

Îi ceru să meargă la catedrală și să stea de la început până la sfârșit la slujbă, cu ochii în patru pe preoți. Era prima dată când îl trimitea să-i spioneze pe înalții prelați. Șeful său voia să afle dacă mitropolitul și episcopii respectă indicațiile patriarhului Chiril de a-l slăvi pe Putin și armata rusă, în fața enoriașilor, spunând că aceștia luptă contra celor care vor să-l scoată pe Hristos din viața noastră. Adică luptă pentru Hristos. Adică sunt soldații lui Hristos.

Căuta un pretext ca să spele putina din redacție, când șeful său de la televiziune îl chemă în cabinetul său și îl trimise și el la catedrală ca să stea cu ochii pe enoriași pentru a vedea cine dintre marile personalități politice de la noi prăznuiește pe vechi. La ședința de dimineață îi ceruse altceva.

Ovidiu ieși afară întrebându-se dacă șeful său de la televiziune nu lucra și el pentru ruși. Televiziunea la care lucra Ovidiu era o televiziune occidentală. De zece ani roboteau împreună, dar el pentru prima dată se întreba acest lucru. Poate că era o simplă coincidență.

Merse la catedrală. A stat la slujbă de la început și până la sfârșit numai ochi și urechi. Era prima slujbă la care stătea până la capăt.

După, veni acasă și deschise frigiderul. Scoase o votcă de acolo și o destupă. Votca o păstra în frigider chiar și iarna. Își umplu un pahar și-l goli până la fund. Câteva picături de votcă încă i se mai prelingeau pe bărbie când îl telefonă șeful său de la Ambasada Rusiei, chemându-l la el ca să sărbătorească împreună Crăciunul. Se duse.

Acolo, îl găsi și pe șeful său de la televiziune, stând în dreapta șefului său de la Ambasada Rusiei. Acum înțelese că mai avea un prieten- și ce prieten!- în redacția lor pro-occidentală.